Nové platničky a aj tak máte pocit ich slabého účinku? Toto môže byť problém:

Aj napriek tomu, akú dôležitú úlohu zohrávajú v oblasti bezpečnosti, väčšina motoristov sa pri nich pozastavuje iba v prípade potreby výmeny opotrebených platničiek alebo kotúčov, po uplynutí dlhšej doby od posledného servisného zásahu.

Absolvovalo tvoje auto kompletnú výmenu bŕzd len nedávno a už sa ti zdá, že niečo nie je v poriadku? Nepodceňuj to a pre istotu skontroluj stav jednotlivých komponentov. Dnes si povieme niečo o tom, akým spôsobom je možné v krátkom časovom úseku aj neúmyselne narušiť životnosť brzdových platničiek.

Vysoké zaťaženie brzdových platničiek

Životnosť brzdových platničiek je v závislosti od výrobcu a úrovne kvality odhadovaná na 25 000 až 40 000 kilometrov. Tento odhad však môže výrazne klesnúť najmä pri ich častom vysokom zaťažovaní. Nemusí sa pritom jednať výlučne o agresívny spôsob jazdy. Rovnako ako kotúčom, tak ani platničkám neprospieva prehrievanie v podobe dlhého brzdenia pri spúšťaní sa z kopca s vyradeným rýchlostným stupňom.


brzdove_platnicky.png

Chybné brzdové platničky

Áno. Dokonca aj v odvetví výroby automobilových komponentov sa môžu vyskytnúť rôzne pochybenia. Od výroby poškodený diel je síce raritou, no aj to sa môže stať. Druhým prípadom je oveľa častejší jav, a to montáž komponentov, ktoré nie sú určené pre daný typ vozidla. Hoci sa ich podarilo dostať na svoje miesto a vyzerajú podobne, odlišnosť sa môže podpísať na ich správnom fungovaní. V prípade zistenia takéhoto omylu je odporúčané neriskovať a radšej chybu čo najskôr odstrániť.

Ak potrebuješ pomôcť s výberom brzdových platničiek a nie si si istý, ktoré ti budú pasovať, naši odborníci na infolinke 043 222 02 02 sú tu pre teba. Podľa VIN čísla ti vyhľadáme diely presne pre tvoje auto.

Znečistené brzdové platničky

Znečistenie trecej plochy brzdovej platničky býva tiež vcelku častým javom. Medzi brzdovú platničku a kotúč sa môže dostať nečistota či už z okolia alebo priamo z vozidla (korózia, nánosy…). V horšom prípade môže byť trecia plocha zasiahnutá mastnotou, ktorá v systéme fungujúcom na základe trenia nie je určite žiadanou. Nech už sa jedná o ktorúkoľvek z možností, pre zachovanie bezpečnosti na cestách je potrebné zasiahnuté diely minimálne zbaviť nečistôt a pokiaľ došlo k poškodeniu cudzím predmetom, rovno aj vymeniť.

brzdove_platnicky.png

Správne brzdenie je kľúčom k dlhej životnosti brzdových platničiek

Tu je niekoľko tipov, ako brzdiť tak, aby si minimalizoval zaťaženie bŕzd:

  1. Predvídaj jazdu: Snaž sa predvídať situácie na ceste, aby si mohol brzdiť postupne a plánovane. Ak vopred spozoruješ značku zastavenia alebo začiatok dopravnej zápchy, začni brzdiť skôr, aby si nemusel náhle stláčať brzdový pedál.
  2. Brzdi motorom: Ak máš auto s manuálnou prevodovkou, brzdi motorom. Zmierniš zaťaženie bŕzd.
  3. Brzdi postupne: Pri brzdení stláčaj brzdový pedál postupne a rovnomerne, nie náhle. To umožní brzdovým platničkám pôsobiť rovnomerne na brzdové kotúče a zmierniť tlak a teplotu.
  4. Brzdi pred zákrutou: Pri ostrých zákrutách sa snaž znížiť rýchlosť pred vstupom do zákruty a mierne brzdiť, aby si predišiel nadmernému zaťaženiu bŕzd v priebehu zákruty. Teda, pred zákrutou pribrzdi a následne pusti brzdový pedál, aby sa brzdy ochladili.
  5. Udržiavaj bezpečnú vzdialenosť: Udržiavaj dostatočnú vzdialenosť od vozidla pred tebou, aby si mal čas reagovať na situácie a mohol brzdiť postupne.
  6. Pravidelná údržba: Dbaj na pravidelnú údržbu brzdového systému, vrátane kontrol a výmeny brzdových platničiek podľa odporúčaní výrobcu.

Príznaky poškodenia brzdových platničiek

Príznaky poškodenia brzdových platničiek môžu byť rôzne v závislosti od typu poškodenia a stupňa opotrebenia. Existuje niekoľko bežných znakov, na ktoré by si si mal dávať pozor. Ak zaznamenáš niektorý z nich, mal by si ich čo najskôr skontrolovať alebo prípadne vymeniť:


  1. Piskľavý zvuk: Jedným z najčastejších príznakov opotrebených brzdových platničiek je piskľavý zvuk počas brzdenia. Tento zvuk môže byť spôsobený trením opotrebených platničiek o brzdové kotúče.
  2. Predĺžená brzdná dráha: Ak pociťuješ, že tvoje auto potrebuje viac času na zastavenie, môže to byť znakom opotrebovaných alebo poškodených platničiek.
  3. Vibrovanie alebo pulzovanie: Ak pocítiš vibrovanie v brzdovom pedáli počas brzdenia, môže to byť indikáciou nerovnomerného opotrebenia platničiek alebo deformácie brzdových kotúčov.
  4. Neobvyklý zvuk: Ak počuješ akékoľvek neobvyklé zvuky počas brzdenia, ako sú brnenie, cvakanie alebo tlmené zvuky, môže to naznačovať problém s brzdovými platničkami alebo brzdovým systémom.
  5. Zápach horiaceho plastu alebo gumy: Ak cítiš neobvyklý zápach horiaceho plastu alebo gumy počas alebo po brzdení, môže to byť znakom prehriatia brzdových platničiek.
  6. Vizuálna kontrola: Ak je to možné, skontroluj občas brzdové platničky cez otvory v disku alebo cez kolesá. Ak zistíš, že sú veľmi tenké, poškodené, alebo majú nepravidelný tvar je to príznak ich opotrebovania.

brzdove_platnicky_sunrich.png

Tvoje platničky sú opotrebované, môžeš sa pustiť do výmeny sám?

Samozrejme, že môžeš. Nejedná sa o náročnú opravu. Stačí ti len trochu zručnosti a potrebné náradie. Celá výmena ti nezaberie veľa času, samozrejme ale závisí od toho, či si skúsený, alebo začiatočník. 

Ak si zvolíš platničky od značky SUNRICH v balení nájdeš nielen šrauby, mazivo a rukavice ale aj návod na jednoduchú výmenu.

Tip od nás:

    • Brzdové platničky meň vždy ako komplet sadu na náprave. Zabezpečíš tak efektívnejšie brzdenie. Na jednom kolese sú dve platničky, to znamená, že k výmene budeš potrebovať celkovo 4 platničky.

    • Po výmene nemusíš brzdy odvzdušniť. Počas výmeny totižto nenarušíš tesnosť systému.brzdove_platnicky_sunrich.png


Ako si vybrať brzdové platničky?

Na jeden model auta existuje viacero typov brzdových platničiek. Napriek svojmu rovnakému tvaru sa ale odlišujú zložením, brzdným účinkom, hlučnosťou, prašnosťou a samozrejme aj cenou. Brzdové platničky si vyber na základe toho akým štýlom jazdíš a v akom prostredí.

Ak potrebuješ poradiť s výberom, sme tu pre teba a naši odborníci ti poradia na infolinke 043 222 02 02 alebo on-line chate.

Ak nejazdíš agresívne (brzda – plyn, brzda – plyn) môžeš si vybrať brzdové platničky od značky SUNRICH. Nefarbia kotúč, nepískajú a ich zloženie neobsahuje ťažké kovy, takže sú šetrné aj k prírode.

Za nízku cenu dostaneš prijateľnú kvalitu. Naopak ak zvykneš jazdiť športovým štýlom, jazda si vyžaduje kvalitnejšie a odolnejšie materiály brzdových platničiek.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014