LED žiarovky – ako fungujú a aké sú ich výhody a nevýhody?

Ak rozmýšľaš o LED svetlách alebo LED žiarovkách, tento rýchly sprievodca ťa prevedie všetkým, čo o nich potrebuješ vedieť. Ako fungujú a aké majú výhody, ale aj nevýhody.

LED žiarovky sa čoraz viac používajú do svetiel osobných, nákladných automobilov, ale aj motocyklov.

Výhod, prečo sú LED žiarovky lepšie v porovnaní s tradičnými halogénovými žiarovkami je mnoho. Majú jasnejšie a kvalitnejšie svetlo, sú menej náchylné na rozbitie a v porovnaní so štandardnými žiarovkami spotrebujú oveľa menej energie.

Ak rozmýšľaš o LED svetlách alebo LED žiarovkách, tento rýchly sprievodca ťa prevedie všetkým, čo o nich potrebuješ vedieť. Ako fungujú a aké majú výhody, ale aj nevýhody.

Ako fungujú LED žiarovky?

Ešte aj v dnešnej dobe sa používajú vo väčšine automobilov klasické halogénové žiarovky. Tie využívajú elektrinu tak, že zahrejú tenký pás volfrámového drôtu. Keď sa drôt zahreje, začne svietiť a tým produkuje svetlo.

Problém nastáva v tom, že halogénové svetlá sú neefektívne, pretože väčšia časť energie sa namiesto svietenia stráca ako vygenerované teplo. Taktiež majú tendenciu mať krátku životnosť a sú krehké. Čo sa týka jasnosti – v porovnaní s inými možnosťami žiaroviek, nie sú tak jasné ako napr. LED žiarovky. 

LED žiarovky sa tak stávajú čoraz viac populárnejšou alternatívou ku klasickým halogénovým žiarovkám. Na rozdiel od halogénových svetiel majú LED žiarovky polovodičovú štruktúru. Svetlo vzniká uvoľňovaním drobných častíc svetla (fotónov), až niekoľko tisíckrát za sekundu. Výhodou je, že v porovnaní so štandardnými halogénovými žiarovkami LED žiarovky produkujú čistejšie a ostrejšie svetlo, a sú efektívnejšie.

Kľúčové aspekty LED žiaroviek

Pri kúpe LED žiaroviek netreba zabúdať na dve najdôležitejšie parametre. Lúmenový výkon a Kelvinova stupnica. Ich význam ti jednoducho vysvetlíme nižšie.

Kelvin (označenie K)

LED žiarovky vynikajú svojim super-bielym svetlom, pričom ich belosť (farebná teplota) sa stanovuje v jednotkách kelvinovej stupnice. Čím je vyššia teplota farby žiarovky, tým je svetlo belšie.

Pre predstavu – štandardná halogénová žiarovka má farebnú teplotu okolo 2 700 Kelvinov, čo je teplé do žlta sfarbené svetlo.

LED žiarovky majú teplotu farieb, ktorá sa pohybuje okolo 6 000 Kelvinov – svetlo je teda oveľa belšie, ostrejšie – až čisto biele. Vďaka tomu automobil získa nielen atraktívnejší vzhľad, ale biele svetlo tiež výrazne uľahčí rozpoznávanie detailov a jazdu v noci. 

Lúmen (označenie lm)

Zatiaľ čo Kelvin definuje teplotu farby svetla, jas sa meria v lúmenoch. Čím vyšší je lúmenový výkon, tým intenzívnejšie je produkované svetlo.

Napríklad halogénový svetlomet vyžaruje od 700 do 1 200 lúmenov (v závislosti od toho, či ide o stretávacie, alebo diaľkové svetlá). V porovnaní s halogénovou žiarovkou, LED žiarovka môže vyžarovať svetlo, ktorého intenzita sa pohybuje medzi 6 000 a 8 000 lúmenmi.

Vyšší výkon LED žiarovky jasnejšie osvieti to, čo je pred tebou, čím zabezpečí lepšiu viditeľnosť počas jazdy v noci alebo nepriaznivého počasia. Kelvin teda definuje farbu produkovaného svetla, a lúmeny vyjadrujú jas svetla.  



Lepšia kvalita svetla

Ak porovnáme LED a halogénové žiarovky, LED ponúkajú omnoho lepšiu kvalitu svetla. Keby sme vedľa seba zasvietili LED a halogénovú žiarovku, LED žiarovka žiari oveľa jasnejšie a belšie svetlo. Svetlo halogénovej žiarovky je slabšie a má žltý odtieň. 

LED žiarovky lepšie osvetlia cestu, čím zaručia lepšiu viditeľnosť v noci, a v konečnom dôsledku aj vyššiu bezpečnosť počas jazdy, pretože vďaka tomu môžeš rýchlejšie rozpoznať potenciálne riziká a reagovať efektívnejšie.

Dlhšia životnosť, nižšia spotreba

LED žiarovky spotrebujú menej energie ako “klasické” halogénové žiarovky, alebo xenónové výbojky, čo sa odráža aj na ich zvyčajne dlhšej životnosti. Zastarané LED žiarovky fungovali na princípe, ktorý sekundárne spôsoboval ich prehrievanie. Avšak pokročilé technológie dnes už zaisťujú, že sa LED žiarovky neprehrievajú a väčšina z nich je vysoko odolná aj proti vyhoreniu.

LED žiarovky dobre odolávajú aj vibráciám, hrkotom a nárazom, ktoré by mohli vlákno “klasických” žiaroviek poškodiť a spôsobiť ich nefunkčnosť. Vďaka tomu sú LED žiarovky obzvlášť vhodnou voľbou pre terénne vozidlá.

Finančná úspora

Prvotné náklady môžu byť síce o niečo vyššie ako u halogénových žiaroviek. Avšak vďaka ich dlhej životnosti sa vymieňajú menej často. To ti ušetrí nielen peniaze, ale z dlhodobého hľadiska aj drahocenný čas a úsilie.

Nižšia spotreba energie

Niektoré LED žiarovky môžu mať až o 85% vyššiu účinnosť ako štandardné halogénové žiarovky. Z baterky tvojho auta tým pádom čerpajú oveľa menej energie. Dochádza tak k menšiemu zaťaženiu alternátora, čo sa teoreticky môže odraziť aj na znížení spotreby paliva. Veľkou výhodou je aj to, že v prípade ak zabudneš vypnúť svetlá a odídeš mimo auta, je menšia pravdepodobnosť, že ti vybijú autobatériu.


Zhrnutie výhod LED žiaroviek:

  • je dokonalejšia než klasické verzie halogénových a niekedy aj xenónových výbojok
  • svetlo je oveľa jasnejšie, pričom môže mať rovnakú silu, čo zaisťuje lepšiu viditeľnosť na cestách
  • sú odolné voči teplotným výkyvom a vibráciám
  • lepšie odolávajú vlhkosti, takže vydržia náročnejšie podmienky
  • majú nízku spotrebu energie
  • jednoduchšie sa inštalujú
  • nehrozí im prehriatie počas prevádzky 
  • okamžite sa rozsvietia a vylepšia celkový vzhľad auta


Nevýhody LED žiaroviek

Zatiaľ čo LED žiarovky prinášajú mnoho výhod, existujú aj niektoré nevýhody, ktoré treba pred kúpou zvážiť. Toto sú niektoré z nich. 

Vyššie prvotné náklady

LED žiarovky sú zvyčajne drahšie ako klasické halogénové. Tým pádom môžu niektorých ľudí odradiť od kúpy. Ak však porovnáš cenu s ich dlhou životnosťou, ich kúpa sa rozhodne oplatí. 

Oslnenie protiidúcich vodičov

Častokrát sa môžeš stretnúť s argumentom, že LED žiarovky oslňujú protiidúcich vodičov. Aby si sa vyhol tejto nepríjemnej situácii, je potrebné mať svetlá správne nastavené.

Obmedzený výber LED žiaroviek

Aj napriek tomu, že je dnes je na trhu už množstvo dostupných modelov, môže byť problém nájsť pre tvoje auto vhodný typ LED žiarovky. Vždy sa však uisti, či je konkrétna žiarovka, ktorú si vybral vhodná pre tvoje auto.

Strata intenzity

Pri niektorých LED žiarovkách, ktoré sú lacné a od neovereného výrobcu, môže časom dôjsť k postupnej strate intenzity svetla. Preto si vždy vyberaj pozorne a nekupuj ich lacné a neoverené náhrady.


Zhrnutie nevýhod LED žiaroviek:

  • ich vysoké prvotné náklady
  • pri nesprávnom nastavení môžu oslňovať protiidúcich vodičov 
  • obmedzená ponuka na trhu 
  • môžu postupne strácať na intenzite (pri neoverených výrobcoch) 


Dôležité: Nezabudni na znenie vyhlášky

Na vozidlách sa môžu počas prevádzky v cestnej premávke používať pre daný druh a kategóriu vozidla, len svetelné zdroje a zariadenia v predpísanom počte a s predpísanou farbou vyžarovaného alebo odrážaného svetla. Svetelné zariadenia na vozidlách musia spĺňať stanovené technické požiadavky, podľa ktorých musia byť homologizované alebo typovo schválené EÚ.


Pri výbere žiaroviek je kľúčové zvážiť tvoje individuálne preferencie a požiadavky, pričom každý typ svetla poskytuje optimálne riešenie pre rôzne jazdné potreby. Pamätaj, že pri akýchkoľvek úpravách svetlometov na aute je nutné dodržiavať predpisy a príslušné bezpečnostné smernice.


Novinka v ponuke EinParts Automotive

Značka EinParts Automotive je synonymom pre spoľahlivosť a inováciu na automobilovom trhu.

Už od roku 2007 sa venujú modernému LED, halogénovému a xenónovému osvetleniu pre automobily. Vo svojich produktoch využívajú moderné technológie ako napríklad flip chip alebo can bus.


Okrem osvetlenia automobilov si z ich ponuky môžeš vybrať napríklad aj autorádiá, parkovacie senzory alebo sady na čistenie svetlometov.

Nezmeškaj jedinečnú príležitosť. Získaj kvalitné žiarovky do auta od EinParts Automotive za výhodnú cenu. S naším expresným doručením budeš mať jasno na cestách rýchlo bez zbytočného čakania. Vyber si spoľahlivosť a bezpečnosť s EinParts Automotive.

Tatiana Korčušková
Zdroj GAFA AUTO
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014