Jar opäť prichádza! Na čo by sme pri údržbe vozidla nemali zabúdať?

Ešte pred tým, ako sa rozhodnete vydať na mnoho kilometrov dlhý výlet s celou rodinou, presvedčte sa, že je vaše auto na takúto cestu dostatočne pripravené.

Opäť raz po roku prichádza jar a to znamená, že je tu ten správny čas na dôkladnú kontrolu stavu vozidla po zimnom období. Ešte pred tým, ako sa rozhodnete vydať na prvé jarné výlety s celou rodinou, presvedčte sa, že je vaše auto na takúto cestu dostatočne pripravené. Predsa niektoré nepriaznivé vplyvy zimy sa môžu začať prejavovať až v neskoršom období. Kde začať?


Výmena pneumatík

Vonku ešte nie je 30° a zimné pneumatiky určite dlhšiu cestu zvládnu. To je poznámka mnohých z nás používaná najmä v prípadoch, ak sa nám tieto sady proste vymieňať nechce. Pravdou ale je, že zimné pneumatiky môžu vo vyšších plusových teplotách prinášať množstvo negatív. Všeobecne sa hovorí o predĺžení brzdnej dráhy až o 20% v prípade potreby núdzového brzdenia, zvýšenej hlučnosti vo vyšších rýchlostiach či zbytočne zvýšenej priemernej spotrebe pohonných hmôt. S výmenou teda nečakajte, prezujte si pneumatiky a nezabudnite na dôkladnú kontrolu stavu letnej sady.


Dokonale čistá karoséria

Karoséria v zimnom období neuveriteľne trpí. Nielenže je atakovaná neustálymi zmenami teplôt, navyše sa na nej zachytáva všetká nečistota vrátane posypovej soli. Tá, ako vieme významne prospieva vzniku korózie, a preto je potrebné ju odstrániť. Umytie toho najhrubšieho znečistenia, dôkladné vyčistenie špár od nánosov, očistenie diskov a pneumatík, gumových a plastových častí, skiel a dokonca aj spodnej časti vozidla použitím vhodných prípravkov by malo byť preto samozrejmosťou.

Stierače a voda v ostrekovačoch

Znížená viditeľnosť a neustále zašpinené čelné sklo si taktiež môže po zime vyžiadať svoju daň. Zväčša v podobe popraskaných, alebo inak poškodených stieracích gumičiek stieračov. V prípade nepriaznivého počasia by mohol nastať problém, ktorý hraničí s nebezpečenstvom. Z toho dôvodu by aj kontrola a prípadná výmena stieračov mala by súčasťou jarnej údržby vozidla. Nezabúdame ani na dostatočné množstvo kvapaliny v nádržke ostrekovačov.


Hladina a stav prevádzkových kvapalín

Kontrola hladiny a stavu prevádzkových kvapalín by mala byť súčasťou každej prehliadky vozidla, a preto aj tej jarnej. Dostatočné množstvo a dobrá kondícia motorového oleja, chladiacej kvapaliny aj brzdovej kvapaliny je kľúčom k úspešnému zdolávaniu množstva kilometrov. Pokiaľ máte podozrenie, že pri niektorej z kvapalín dochádza k úniku, zverte radšej vozidlo do rúk pracovníkov autoservisu. Ďalšou jazdou v takomto stave riskujete fatálne poškodenie motora a v prípade poškodenia brzdového systému aj svoj život.


Kontrola podvozkových častí

Tak ako karoséria neznáša nečistoty a posypovú soľ dvakrát dobre to nerobí ani podvozku. Problém môže nastať hlavne pri gumových spojoch, ktoré vplyvom soli popraskajú a strácajú tak svoju účinnosť. O slovo sa môže prihlásiť tiež korózia. Dôkladné vyčistenie v rámci možností môže výrazne predĺžiť životnosť niektorých podvozkových komponentov. Tie, ktoré zimu neprežili je potrebné pre zachovanie maximálneho komfortu posádky v krátkom čase vymeniť.


Ak potrebuješ vymeniť podvozkové, alebo akékoľvek diely kontaktuj nás na infolinke 043 222 02 02 a my ti poradíme s výberom.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014