Vedeli ste že poruchu je možné rozoznať podľa farby dymu?

Áno, je to naozaj možné. V článku sa dozviete viac...

Spoznajte problém podľa farby dymu


Vďaka prísnejším emisným normám prešiel výfukový systém nových vozidiel ohromným vývojom. Na našich cestách však stále jazdia prevažne staršie vozidlá, ktoré za sebou nechávajú veľké množstvo dymu. Ten často krát môže signalizovať problém. Treba si však uvedomiť, že dym z výfuku je za bežných okolností normálny jav, ktorý je zapríčinený vlhkosťou vzduchu v chladných dňoch. V prípade, ak vaše vozidlo dymí aj v teplejšom počasí, podľa sfarbenia dymu môžete určiť, kde sa skrýva problém.



Čierny dym


V prípade spozorovania čierneho dymu je zrejmé, že motor z nejakého dôvodu spaľuje bohatú zmes. Väčšinou ide len o banálnu závadu ako zanesený vzduchový filter, chybnú váhu vzduchu či chybný snímač plniaceho tlaku. V horšom prípade však môže byť na vine lambda sonda, zanesené vstrekovače alebo chybná regulácia turbodúchadla. Takáto bohatá zmes krátkodobo motoru neuškodí, no dlhodobé zanedbávanie problému vedie k nadmernému usádzaniu karbónových častíc.


Biely dym


Biely dym rovnako ako pri chladnom počasí signalizuje, že z výfuku vychádza vodná para. To znamená jedno – do spaľovacieho priestoru sa dostáva voda z chladiaceho systému. Môže to byť zapríčinené prasknutým tesnením pod hlavou valcov a v horšom prípade prasknutá samotná hlava valcov či prasknutý blok motora. Je isté, že drahý servis vás neminie, pretože zanedbávaním tohto problému riskujete oveľa viac. Pokiaľ sa do spaľovacieho priestoru dostane príliš veľké množstvo vody, teda nestlačiteľnej kvapaliny, piesty sa nárazom zastavia a ohnú sa ojnice, prípadne praskne kľukový hriadeľ.



Modrý dym


Modrý dym je znakom spaľovania motorového oleja. Tu platí, čím je modrý dym hustejší, tým viac oleja motor požiera. Najčastejšie sa tento problém vyskytuje pri vozidlách s vysokým nájazdom kilometrov, kedy sú piestne krúžky a tesnenia ventilov vekom opotrebované. Pokiaľ však vozidlo začalo z ničoho nič dymiť a predtým olej vôbec nespotrebovávalo, môže to byť oveľa závažnejší problém spôsobený prasknutím valca.   


Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014