Myslíte si že brzdenie motorom je výhodné?

Určite áno, prečítajte si výhody tohto brzdenia...

BRZDENIE MOTOROM – AKÉ PRINÁŠA VÝHODY?


Brzdenie motorom je jednoduchý spôsob jazdy, ktorý vám ale dokáže ušetriť peniaze. Postupným preraďovaním na nižší prevodový stupeň totiž nezaťažujete brzdový systém, ale využívate brzdnú silu motora. Brzdná sila motora závisí od kompresného pomeru, ale aj od veľkosti motora a počtu valcov. Pri tomto úkone do motora neprúdi žiadne palivo, teda šetrí nie len vaše brzdové platničky a kotúče, ale má vplyv aj na spotrebu. Navyše zabraňuje prehriatiu bŕzd pri prudkom klesaní kedy brzdové komponenty strácajú svoje vlastnosti a môžu úplne stratiť funkčnosť.



V zimnom období zasa napomáha pri postupnom spomaľovaní na klzkom povrchu. Je však jasné, že samotné brzdenie motorom nestačí a hlavne pri klesaní je potrebné dopomôcť brzdovým pedálom, aby bolo vozidlo schopné včas spomaliť či zastaviť.



Zážihový motor:

Pri vyšliapnutí plynového pedálu sa zatvorí škrtiaca klapka, ktorá zabraňuje prísunu vzduchu do motora. Tým vzniká podtlak ktorý spomaľuje piesty.


Vznetový motor:

Pri vyšliapnutí plynového pedálu dochádza k zníženiu otáčok turbodúchadla a tým k zvýšeniu spätného tlaku vo výfukovom potrubí. Tento tlak opäť pomáha spomaliť piesty motora.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014