Čistenie skiel a svetiel automobilu pre VOLVO 740 (744) 2.0 76kW

Čistenie skiel a svetiel plní veľmi dôležitú funkciu v odstraňovaní špiny, snehu a dažďa z povrchu čelného skla a svetlometov.

Pomáha udržať bezpečnú viditeľnosť počas dažďa a zlého počasia. Jazda s poškodenými či nefunkčnými stieračmi počas nepriaznivého počasia ako dážď, či sneh je nebezpečná a zakázaná.

Hlavné komponenty systému stieračov

  • Páčka, spínač stieračov – nachádza sa pod volantom a slúži na zapnutie, vypnutie alebo nastavenie funkcií stieračov. Taktiež slúži na ostrekovanie skiel.
  • Motorček stieračov – poháňa mechanizmus stieračov (tiahla), ktoré rozpohybujú ramená a následne ramien stieračov ktoré očistia sklá.
  • Ramienka stierača –spájajú mechanizmus tiahla so stieračmi. Na ramená stierača sa upevňujú stierače pomocou špeciálneho úchytu. 
  • Stierače– priamo mechanicky pomocou gumičky na konci stierača čistí povrch skla.
  • Nádobka na vodu ostrekovača– nachádza sa v nej kvapalina do ostrekovačov, umiestnená je v motorovom priestore pod kapotou a zvyčajne je uzavretá modrou zátkou.
  • Čerpadielko ostrekovača– umiestnené býva pod nádobkou ostrekovača alebo priamo v nej. Čerpá kvapalinu cez hadičky ostrekovača pod tlakom do trysiek.
  • Tryska ostrekovača– ich úloha je rozstrek kvapaliny na sklá.

Tipy pre základnú údržbu

Vždy je dôležité, aby stierače nestierali na suchom čelnom skle. Môžu ho poškriabať a zničiť gumové časti stierača. Majte stierače nastavené tak, že lišty neprečnievajú cez čelné sklo a pracujú na celej ploche skla. 

Pri námraze nepúšťajte stierače bez toho, než ich predtým nerozmrazíte alebo odstránite škrabkou ľad z ich povrchu. Primrznuté stierače môžu poškodiť pracovnú gumičku stierača, tiahlo alebo samotný motorček. 

Pohyblivosť ramienok stieračov a mechanizmu tiahla pravidelne kontrolujte, pred zimou a po zime ich namažte. Dbajte na to nech máte pred zimnou sezónou nemrznúcu zmes v nádobke ostrekovača, predídete tým zamrznutiu kvapaliny, ktorá môže poškodiť nielen nádobku ostrekovača, ale aj hadičky a trysky.

Zľava až 5%
pre registrovaných zákazníkov
Doprava zdarma
pri nákupe nad
Darček k objednávke
pri nákupe nad
Rýchle doručenie
Ak je tovar na sklade
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014