Tlmenie a pruženie automobilov pre FIAT DOBLO velkorozmerova limuzina (119_, 223_) 1.9 JTD (223AXE1A) 74kW

Tlmiče a pruženie sú zodpovedné nie len na tlmenie vibrácií a stabilizáciu karosérie, ale aj za pohodlie počas jazdy a sú extrémne dôležité pre bezpečnosť na cestách.

Pri akcelerácii a brzdení vyrovnávajú vnútorné sily. Je preto nesmierne dôležité, aby šofér sledoval stav pruženia vo vozidle, a neprimeranú reakciu automobilu na nerovnosť vozovky okamžite riešil návštevou servisu. 

Komponenty systému tlmenia

Medzi hlavné komponenty tlmenia vozidla patria tlmiče, vinuté pružiny a listové pružiny

Tlmiče 

Tlmiče slúžia k tlmeniu kmitov a nárazov počas jazdy autom. Ich hlavná úloha je zaistenie kontaktu pneumatiky s vozovkou, čo pozitívne ovplyvňuje jazdné vlastnosti. 

Vozidlo je tak ľahko ovládateľné, stabilné v zákrutách a má efektívnu brzdnú dráhu a tým pádom je aj bezpečné. Tlmič pracuje rozdielnou silou tlmenia v závislosti od rýchlosti zdvihu kolesa.

Vinuté pružiny

Vinuté pružiny pohlcujú energiu rázov, vznikajúcu pri prejazde nerovnomerným povrchom.

Tieto pružiny sa vyrábajú z ocele a môžu mať rôzny tvar ( valec, kužeľ alebo “súdok ).

Tvar pružiny zamedzuje stretu jednotlivých vinutí pri maximálnom stlačení, ktoré by spôsobovalo hluk a tvrdé, nekomfortné nárazy. 

Listové pružiny

Listové pružiny sú využívané hlavne pre nákladné alebo ťažké terénne automobily. Je konštruovaná z viacerých kovových listov naukladaných na seba, ktoré sú spojené pomocou špeciálnych svoriek. 

Tipy pre správnu údržbu tlmenia a pruženia

  • Vyvarujte sa preťaženiu vozidla. Každé vozidlo má výrobcom stanovenú nosnosť vozidla a najvyššiu povolenú hmotnosť uvedenú v technickom preukaze. Pri preťažení trpia tlmiče, pružiny a celý systém zavesenia kolies, ktorý sa poškodí ako prvý.
  • Nejazdite po nerovnom teréne agresívne. Ak prejdete cez prekážku vo vysokej rýchlosti môže to devastačne poškodiť prvky tlmenia.
  • Kontrolujte vizuálny stav dorazov a prachoviek tlmiča. Poškodené alebo pretrhnuté môžu spôsobiť predčasné poškodenie tlmičov.
  • Diely vymieňajte v pároch. Pokiaľ vymeníte len jeden diel automobil môže byť nakrivo pripadne nestabilné alebo slabo ovládateľné 
  • Vždy meňte poškodené diely včas. Jazdou s poškodenými dielmi spôsobíte poškodenie ďalších dielov a celá výmena tak bude nákladnejšia. Napr. jazdou s vytečenými tlmičmi poškodíme aj pružinu, ktorá bude viac namáhaná. 

Ako rozpoznať poškodený systém tlmenia a pruženia

  • Vytečená kvapalina po obale tlmiča
  • Pri jazde cez nerovnosti vozidlo “pláva” 
  • Nerovnomerne opotrebovanie pneumatík
  • Zníženie svetlej výšky vozidla
  • Nadmerné otrasy pri nerovnom povrchu
  • Nedostatočný kontakt pneumatiky a slabý účinok brzdenia a zrýchlenia
  • Strata kontroly nad vozidlom v zákrutách, pri zaťažení či mokrej vozovke
Zľava až 5%
pre registrovaných zákazníkov
Doprava zdarma
pri nákupe nad
Darček k objednávke
pri nákupe nad
Rýchle doručenie
Ak je tovar na sklade
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014