Čistenie skiel a svetiel automobilu pre AUDI

Čistenie skiel a svetiel plní veľmi dôležitú funkciu v odstraňovaní špiny, snehu a dažďa z povrchu čelného skla a svetlometov.

Pomáha udržať bezpečnú viditeľnosť počas dažďa a zlého počasia. Jazda s poškodenými či nefunkčnými stieračmi počas nepriaznivého počasia ako dážď, či sneh je nebezpečná a zakázaná.

Hlavné komponenty systému stieračov

  • Páčka, spínač stieračov – nachádza sa pod volantom a slúži na zapnutie, vypnutie alebo nastavenie funkcií stieračov. Taktiež slúži na ostrekovanie skiel.
  • Motorček stieračov – poháňa mechanizmus stieračov (tiahla), ktoré rozpohybujú ramená a následne ramien stieračov ktoré očistia sklá.
  • Ramienka stierača –spájajú mechanizmus tiahla so stieračmi. Na ramená stierača sa upevňujú stierače pomocou špeciálneho úchytu. 
  • Stierače– priamo mechanicky pomocou gumičky na konci stierača čistí povrch skla.
  • Nádobka na vodu ostrekovača– nachádza sa v nej kvapalina do ostrekovačov, umiestnená je v motorovom priestore pod kapotou a zvyčajne je uzavretá modrou zátkou.
  • Čerpadielko ostrekovača– umiestnené býva pod nádobkou ostrekovača alebo priamo v nej. Čerpá kvapalinu cez hadičky ostrekovača pod tlakom do trysiek.
  • Tryska ostrekovača– ich úloha je rozstrek kvapaliny na sklá.

Tipy pre základnú údržbu

Vždy je dôležité, aby stierače nestierali na suchom čelnom skle. Môžu ho poškriabať a zničiť gumové časti stierača. Majte stierače nastavené tak, že lišty neprečnievajú cez čelné sklo a pracujú na celej ploche skla. 

Pri námraze nepúšťajte stierače bez toho, než ich predtým nerozmrazíte alebo odstránite škrabkou ľad z ich povrchu. Primrznuté stierače môžu poškodiť pracovnú gumičku stierača, tiahlo alebo samotný motorček. 

Pohyblivosť ramienok stieračov a mechanizmu tiahla pravidelne kontrolujte, pred zimou a po zime ich namažte. Dbajte na to nech máte pred zimnou sezónou nemrznúcu zmes v nádobke ostrekovača, predídete tým zamrznutiu kvapaliny, ktorá môže poškodiť nielen nádobku ostrekovača, ale aj hadičky a trysky.

Vyberte hlavný model vášho auta

100
200
50
60
75
80
90
A1
A2
A3
A4
A5
A6
A7
A8
Q2
Q3
Q4
Q5
Q7
Q8
R8
TT
V8
Zľava až 5%
pre registrovaných zákazníkov
Doprava zdarma
pri nákupe nad
Darček k objednávke
pri nákupe nad
Rýchle doručenie
Ak je tovar na sklade
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014