Ložiská kolies pre AIXAM CROSSLINE 0.5 15kW

Ložisko kolesa tvorí veľmi dôležitý bod spojenia medzi kolesom a podvozkom automobilu. Ložisko umožňuje otáčanie kolies na náprave pri minimalizovaní odporu rotácie.

Nachádzajú sa vo vnútri náboja kolesa. 

Ložiská kolies patria medzi najviac zaťažované diely podvozku. Postupné opotrebovanie ložísk býva z počiatku sprevádzané nepríjemným zvukom ktorý sa vyššou rýchlosťou zintenzívňuje, no neskôr sa stane opotrebované ložisko nebezpečným a hrozí jeho zadretie. 

Včasná diagnostika a výmena u tohto dielu je v rámci bezpečnosti veľmi dôležitá.

Používané typy ložísk kolesa

V dnešných moderných automobiloch sa používajú dva typy ložísk guľôčkové, kuželíkové, ktoré sa líšia použitím v závislosti od zaťaženia. Konštrukčne majú valivé prvky guľôčkový alebo valcový tvar a ich úloha je prenášať silu z jedného ložiskového krúžku na druhý.

  • Guľôčkové ložiská – vyznačujú sa jednoduchou údržbou, konštrukciou a princípom. Guľôčkové ložiská dosahujú vysoké otáčky a výborne znášajú radiálne aj axiálne zaťaženie.
  • Kuželíkové ložiská – je rozoberateľné ložisko, jeho konštrukcia sa vyznačuje nízkym trením, tuhosťou a schopnosťou znášať ako axiálne tak radiálne zaťaženia. 

Prevencia a tipy pre správnu prevádzku ložísk kolesa

Životnosť ložísk kolies, ako aj iných častí vozidla vieme v prvom rade ovplyvniť štýlom a rýchlosťou jazdy. Výrobcami udávaná životnosť je okolo 150 000 až 200 000 kilometrov.

I keď sú ložiská kolies navrhnuté tak, aby odolávali vysokému zaťaženiu ich najväčší nepriatelia sú obrubníky, výtlky alebo dokonca rýchle a agresívne prejazdy cez spomaľovače. Taktiež jazda na zle vyvážených pneumatikách vie poškodiť ložiská kolies.. Najviac trpia ložiská kolies na upravených vozidlách, ktoré majú nižšie gumy a tvrdšie pružiny a tlmiče. 

Ako sa prejavujú poškodené ložiská kolies

Poškodené ložiská kolesa sa najčastejšie prejavujú hučaním, ktorý sa prenáša do kabíny vodiča. Zvyčajne na začiatku poškodenia je hluk ťažko identifikovateľný no postupom času však tento hluk zosilnie po niekoľkých stovkách kilometrov. Taktiež sa poškodenie ložiska kolesa môže odraziť na zvýšenej spotrebe paliva, pretože spôsobuje vyšší odpor. Často objavujúce sa príznaky poškodenia sú aj ťahanie automobilu do strany, vibrácie volantu alebo nerovnomerné opotrebenie pneumatík. Zadretie poškodeného ložiska môže rozžeraviť náboj a spôsobiť jeho prasknutie, zablokovanie a najhoršie stratu kolesa. Ak, teda spozorujete niektorý z príznakov odporúčame navštíviť servis a nechať si celý podvozok skontrolovať.

Hlavné príčiny opotrebovania ložísk kolies

  • nesprávna montáž (lisovanie) do náboja
  • časté preťaženie vozidla
  • agresívna jazda cez výtlky
  • do ložiska sa dostala vlhkosť, prach alebo nečistoty
  • nekvalitný diel
  • nedodržaný pracovný postup pri dotiahnutí matice náboja
  • zlyhanie iných podvozkových komponentov

Výmena ložiska kolesa

S výmenou chybného ložiska veľakrát súvisí aj výmena náboja ložiska. Preto, že ide o veľmi zložitú prácu, ktorá si vyžaduje použitie špeciálnych nástrojov a skúseností odporúčame si nechať ložiská kolesa meniť vždy v špecializovanom autoservise. Určite by ste nemali  na týchto dieloch šetriť. Overení výrobcovia bývajú väčšinou drahší, ale kvalitou sú  na tom omnoho vyššie a majú dlhší interval výmeny.



Nič sme nenašli

V prípade, že ste nenašli požadovaný diel, kontaktujte nás na tel. čísle +421 043 222 02 02, alebo zmeňte parametre vyhľadávania.

Zľava až 5%
pre registrovaných zákazníkov
Doprava zdarma
pri nákupe nad
Darček k objednávke
pri nákupe nad
Rýchle doručenie
Ak je tovar na sklade
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014