Zapaľovacia cievka – funkcia a príznaky jej poškodenia

Najčastejším príznakom poškodenia niektorej z cievok je...

Zapaľovanie

Systém zapaľovania je jednou z najdôležitejších súčastí, potrebných pre chod motora. Vďaka nemu môže dochádzať k zapáleniu stlačenej zmesi vzduchu a paliva, čoho následkom je pravidelný a kultivovaný pohyb jednotlivých valcov agregátu. V prípade poškodenia niektorého z dôležitých komponentov systému dochádza k narušeniu súmernosti tohto pohybu.

Medzi najčastejších vinníkov môžeme bezpochyby zaradiť zapaľovacie sviečky, ktoré patria k bežným spotrebným dielom. Avšak niekedy problém spojený s vynechávaním niektorého z valcov môže aj po výmene sviečok naďalej pretrvávať. V takomto prípade je zväčša vinníkom zapaľovacia cievka. Aká je jej funkcia, ako sa prejavuje jej poškodenia a koľko stojí oprava?

zapalovacia_cievka

Zapaľovacia cievka

Hlavnou úlohou zapaľovacej cievky je odovzdávanie vysokonapäťových impulzov sviečke. Cievka zapaľovacieho systému môže byť buď jedna pre celý motor (staršie systémy s rozdeľovačom) alebo samostatná pre každý jeden valec (riadené elektronicky v modernejších vozidlách).

Komponent sa skladá z troch základných častí:

• Primárna cievka – Jej funkciou je zvýšenie napätia z akumulátora. Ide o cievku z hrubého vodiča s nízkym počtom závitov.

• Sekundárna cievka – Jej funkciou je tvorba vysokého indukčného napätia. Ide o cievku z tenkého vodiča s vysokým počtom závitov.

• Jadro – Nachádza sa v strede zapaľovacej cievky. Slúži na tvorbu silného magnetického poľa pri prechode elektrického prúdu primárnou cievkou. Po prerušení dodávky prúdu sa magnetické pole v jadre zosilní a presúva sa na sekundárnu cievku.

V prípade, že sekundárna cievka prestane odovzdávať impulz sviečke, objaví sa množstvo citeľných príznakov, ktoré môžu menej skúsených motoristov nepríjemne prekvapiť.

zapalovacia_cievka

Zapaľovacia cievka – príznaky poškodenia

Príznaky poškodenia zapaľovacej cievky sú podobné tým, ktoré možno vnímať pri zanesených / nefunkčných zapaľovacích sviečkach. Zväčša sa jedná o:

• rozsvietenie kontrolky motora na prístrojovej doske

• citeľné vynechávanie chodu motora

• trhanie motorom pri zošliapnutí plynového pedálu

• nepravidelné otáčky pri voľnobehu

• celkové zníženie výkonu motora

• zvýšená spotreba pohonných hmôt

• v niektorých prípadoch počuť výrazné cvakanie v oblasti ich umiestnenia, zapríčinené prekopávaním elektrických výbojov cez obal do okolitých častí motora.

zapalovacia_cievka

Zapaľovacia cievka – servis a výmena

Ak po výmene sviečok spomínané komplikácie pretrvávajú, s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o poškodenie niektorej zo zapaľovacích cievok. Výmena cievky je po správnej identifikácii vzniknutého problému jednoduchým servisným zásahom, ktorý dokážete vykonať v domácich podmienkach.

Častokrát sa jedná o poškodenie obalu komponentu vplyvom vysokej pracovnej teploty motora, čo má za následok odovzdávanie elektrických impulzov do okolitých častí motora namiesto sviečky. Vhodnou skúškou poškodenej izolácie cievky je demontáž cievky, dodatočné zaizolovanie obalu pomocou izolačnej pásky, opätovná montáž a skúška chodu motora. Pokiaľ sa problém vytratil, je jasné, že na vine bol poškodený vonkajší obal cievky. Stále je však potrebné celý komponent vymeniť.

Cena náhradných dielov je rôzna. Záleží najmä na značke vozidla a danej motorizácii. Pri cievkach zapustených v takzvanej zapaľovacej lište / rampe je nevýhodou potreba výmeny celého komponentu pozostávajúceho zo štyroch cievok aj v prípade, že poškodenie sa týka iba jednej z nich.

Ak si na výmenu netrúfaš, zver vozidlo čím skôr servisu, v ktorom podrobia celý zapaľovací systém hlbšej diagnostike možných príčin komplikácií. Ďalšia jazda s vozidlom, ktorého motor sa vyznačuje nepravidelným chodom je síce možná, no nebezpečná. Navyše všetky pohyblivé časti motora sú omnoho viac namáhané a náchylnejšie na poškodenie.


Zapaľovaciu cievku aj na tvoje auto si môžeš objednať TU.

Nevieš nájsť tú správnu? Kontaktuj nás na infolinke 043 222 02 02 (Po - Pia: 08:00 - 18:00, So: 08:00 - 12:00) alebo online chate. Pomôžeme ti s výberom, diel overíme podľa VIN a objednáme.


energy_autodiely


Novinka, autodiely ENERGY

Skvelá novinka. V našom sortimente už nájdeš nielen náradie, ale aj autodiely od značky ENERGY. Táto značka je známa svojou vysokou kvalitou, spoľahlivosťou produktov a dostupnými cenami, čo ju robí obľúbenou vo svete autoservisov a dielní.

V našej širokej ponuke nájdeš rôzne autodiely od značky ENERGY, ktoré pokryjú takmer všetky oblasti autoservisnej a dielenskej činnosti. Tak už neváhaj a objav široký výber autodielov od značky ENERGY.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014