Zanesenie EGR / AGR ventilu – ako sa prejavuje?

Ide teda o ekologickú vychytávku, ktorá znižuje množstvo emisií...

EGR Ventil

Je skratka pre Exhaust Gas Recirculation a teda recirkuláciu výfukových plynov. Jedná sa o jednoduchú klapku, cez ktorú sa pri nasávaní vzduchu do motora cez systém sania dostávajú výfukové plyny opäť do obehu. To znamená, že čistý vzduch nasávaný cez vzduchový filter z prednej časti motora je zmiešavaný s výfukovými plynmi.

Miešanie vzduchu a výfukových plynov totiž zapríčiní nižšiu teplotu horenia a tým znižuje tvorbu oxidov dusíka. Áno, to je všetko. Benzínové motory opakovane spália približne 25% výfukových plynov a naftové motory aj polovicu. Hoci to znie ako jednoduché riešenie pre zníženie množstva nebezpečných a škodlivých výfukových plynov, ako bolo spomenuté, tento krok priniesol bežným používateľom motorových vozidiel viac problémov ako úžitku.

egr_ventil_ekologia

Ekológia

Automobilky, teda najmä tie spadajúce pod európsku úniu, z roka na rok pritvrdzujú vplyvom vládnych nariadení nielen v oblasti bezpečnostnej výbavy ich vozidiel, ale hlavne vo „vylepšeniach“ zameraných na ekológiu. Za všetky vyniká snaha o zníženie množstva emisií tvorených procesom spaľovania motora vypúšťaných do ovzdušia. Hoci na jednej strane možno vidieť ušľachtilú snahu, na strane druhej si následky takýchto rozhodnutí odskáču vždy spotrebitelia. Zníženie spoľahlivosti motorov, zvýšené náklady na opravu a čistenie, či iné komplikácie možno vnímať čoraz viac. Často spomínaným je najmä EGR ventil. Aká je jeho funkcia, v čom spočívajú jeho časté problémy a ako ich možno vyriešiť?

EGR ventil – problémy

Tento komponent svojou prácou spôsobuje zvýšenú tvorbu pevných častíc. O ich elimináciu by sa mal postarať filter pevných častíc. V jednookruhovom systéme EGR ventilu ale cez filter pevných častíc prechádzajú iba plyny, ktoré smerujú cez výfuk von. To znamená, že plyn opätovne vstupujúci do motora neprešiel ani týmto filtrom, ani katalyzátorom. O niečo lepšie je na tom dvojokruhový systém EGR ventilu, ktorý vháňa späť do sania plyn, ktorý prešiel cez filter pevných častíc. Ani to však nezaručuje ich stopercentnú elimináciu. Postupom času môžu preniknúť do motorového oleja, alebo sa usádzať v sacom potrubí.

egr_ventil_problemy

EGR ventil - príznaky poškodenia

Samotný komponent sa nezvykne mechanicky poškodiť, problémy s ním súvisia najmä s jeho zanášaním veľkým množstvom nečistôt. Ak k tomu dôjde, typické prejavy na seba nenechajú dlho čakať:

• Rozsvietená kontrolka motora na prístrojovej doske

• Ťažké štartovanie motora

• Pocitovo nízky výkon motora

• Dusenie motora

• Trhanie / skákanie motora pri akcelerácii

• Nadmerné množstvo dymu z výfuku

znecistenie_egr

EGR ventil – čistenie

Pokiaľ sa objavia prvé komplikácie v súvislosti so zanesením EGR ventilu, je potrebné urýchlene konať. Ťažší a nepravidelný chod motora môže mať za následok poškodenie niektorých pohyblivých častí a taktiež je tu pravdepodobnosť na poškodenie turbodúchadla alebo filtra pevných častíc.

Ventil demontuj, odstráň všetky hrubé a uvoľnené nečistoty a použi čistiaci prípravok na EGR so silnými rozpustnými vlastnosťami, ktorý si hravo poradí so zvyšnými usadeninami. Nechaj ho pôsobiť požadovanú dobu a pokračuj v čistení. Pri opätovnej montáži odporúčame použiť nové tesnenie. Takto vyčistený ERG ventil by mal vydržať ďalších približne 100.000 kilometrov. Všetko však závisí od preferovaného spôsobu jazdy.


EGR ventil aj na tvoje auto si môžeš objednať TU.

Nevieš nájsť ten správny? Kontaktuj nás na infolinke 043 222 02 02 (Po - Pia: 08:00 - 18:00, So: 08:00 - 12:00) alebo online chate. Pomôžeme ti s výberom, diel overíme podľa VIN a objednáme.


energy_autodiely

Novinka, autodiely ENERGY

Skvelá novinka. V našom sortimente už nájdeš nielen náradie, ale aj autodiely od značky ENERGY. Táto značka je známa svojou vysokou kvalitou, spoľahlivosťou produktov a dostupnými cenami, čo ju robí obľúbenou vo svete autoservisov a dielní.

V našej širokej ponuke nájdeš rôzne autodiely od značky ENERGY, ktoré pokryjú takmer všetky oblasti autoservisnej a dielenskej činnosti. Tak už neváhaj a objav široký výber autodielov od značky ENERGY.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014