Vysoká spotreba paliva? Toto môže byť dôvod

Pokiaľ nefunguje správne, dochádza k zvýšenému dávkovaniu paliva..


Väčšina vodičov na Slovensku rieši ceny paliva a samotnú spotrebu viac ako technický stav svojho vozidla. Pritom práve porucha niektorého z komponentov môže mať na priemernú spotrebu negatívny vplyv. Okrem toho sa na častejšom tankovaní podpisuje tiež ťažká noha na plynovom pedále, jazda prevažne po meste, kopcovitom teréne či vysokej nadmorskej výške. Dnes sa však pozrieme na najbežnejšie diely, ktorých opotrebovaný stav nás núti k častejším zastávkam na čerpacích staniciach.



Lambda Sonda:

Tento senzor zohráva veľkú úlohu v určovaní dávky paliva. Pokiaľ lambda sonda nefunguje správne, dochádza k zvýšenému dávkovaniu paliva do spaľovacieho priestoru a v tých najextrémnejších prípadoch môže spotreba stúpnuť aj o niekoľko litrov na 100km.


Filter pevných častíc:

Filter pevných častíc má za úlohu znižovať emisie naftových motorov. Jeho zlý stav dokáže zvýšiť množstvo emisií vypúšťaných do ovzdušia a taktiež spotrebu paliva. Cesta k správnemu fungovaniu filtra vedie skrz správnu starostlivosť a prispôsobovanie jazdy.


EGR ventil:

Súčiastka slúži na vracanie časti výfukových plynov späť do motora a rovnako ako filter pevných častíc má znižovať množstvo emisií. Porucha ventilu vedie k nesprávnemu rozdeľovaniu plynov a tým ovplyvňuje správnu funkčnosť motora. Na spotrebe sa to môže prejaviť výrazne a to až v litroch na 100km.


Vzduchový filter:

Vzduchový filter patrí k základným komponentom motora, o ktorý je potrebné sa pravidelne starať. Jeho zanesenie vedie k nesprávnemu chodu motora, ktorý má na spotrebu paliva negatívny vplyv. 

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014