Vŕtané kotúče – aký je ich význam?

Aké sú ich výhody a kedy sa oplatí vymeniť klasické kotúče za športové?


Pokiaľ sa bavíme o bezpečnosti pri prevádzke motorového vozidla, súčasti brzdového systému patria bez pochýb medzi najdôležitejšie bezpečnostné komponenty. V súčasnosti sú pri bežných vozidlách okrem bubnových bŕzd na zadnej náprave lacnejších vozidiel využívané klasické brzdové kotúče. Upravené športové vozidlá a vozidlá s vysokým výkonom už v základe používajú vŕtané alebo drážkované brzdové kotúče. Aké sú ich výhody a kedy sa oplatí vymeniť klasické kotúče za športové?



Rozdiel je v spôsobe ich chladenia, zatiaľ čo bežné, plné kotúče sú ochladzované vzduchom len z vonkajších strán, športové kotúče vďaka ich drážkam alebo dierkam lepšie odvádzajú teplo a udržujú tak brzdy funkčné. Často zohrievané kotúče na vysokú teplotu sa postupne zvlnia, čím strácajú svoj stály tvar a postupne zhoršujú brzdné účinky vozidla. Netreba tiež zabúdať na že už pri zvýšenej teplote sú účinky bŕzd veľmi obmedzené a to aj pri častom brzdení napríklad dolu kopcom so zaradeným neutrálom. Nie len takýto spôsob jazdy môže viesť až k vzbĺknutiu bŕzd a preto je všeobecne odporúčané pre časté jazdy v kopcovitom teréne či využívaní vozidla pre agresívnu jazdu na okruhu zvoliť si brzdové komponenty, ktoré sú na podobné podmienky navrhuté.




Športové dierované alebo drážkované kotúče nájdete aj v našej ponuke, ideálne je nás kontaktovať a my Vám pomôžeme s výberom pre Vaše vozidlo.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014