Ventily motora – na čo slúžia?

Ventil spaľovacieho motora je extrémne namáhaná súčiastka...

Ventily motora sú súčasťou ventilového rozvodu. Skladajú sa z častí nazývaných hlava ventilu a driek. Hlava ventilu je širšia časť, ktorá slúži na otváranie a zatváranie prívodu a vývodu. To zabezpečuje vačkový hriadeľ, ktorý svojim otáčaním tlačí na pružinu ventilu a otvorí ho, tým sa hlava ventilu vysunie do spaľovacieho priestoru motora. 



Keď sa vačka nedotýka ventilu, vďaka pružine sa ventil opäť uzavrie. Driek slúži okrem uchytenia aj na odvod tepla z ventilu. Na každý jeden valec spaľovacieho motora pripadajú minimálne dva ventily a to jeden sací a druhý výfukový. Moderné motory bežne disponujú aj štyrmi ventilmi na valec. 



Hlava sacích ventilov býva väčšia, pretože prioritou je zabezpečiť dostatočné plnenie valca. Tlak spalín je dostatočne veľký na to, aby pri otvorení výfukového ventilu došlo k správnemu vyprázdneniu valca. Ventil je mechanicky aj tepelne veľmi namáhaná súčiastka. Vplýva naň vysoká teplota v spaľovacom priestore motora, ale aj tlak a trenie. Pre lepší odvod teploty sa dutina ventilu vypĺňa sodíkom. Ten je pri pracovnej teplote tekutý a omývanim vnútorných stien ventilu za pohybu dokáže zabezpečiť lepší prenos tepla. 


Ventily sa taktiež nachádzajú u nás v ponuke, jednoduchým výberom vozidla ich vyhľadáte:

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014