V zimnom období je potrebné predvídať a vnímať kolísavé vonkajšie teploty.

Poľadovica vie šoférom znepríjemniť jazdu, netreba to podceňovať...

Poľadovica – prírodný jav ktorý dokáže poriadne potrápiť.


Aktuálne zimné obdobie nás už neraz prekvapilo rannou poľadovicou. Zima sa ešte ani poriadne nezačala, ale už vyše stovka obyvateľov Slovenska má za sebou nehodu zapríčinenú poľadovicou. Denné plusové a následné nočné mínusové teploty spojené s dažďom sa nám snažia znepríjemniť život. Ako sa proti tomu brániť? Žiaľ na to odpoveď neexistuje. Opäť všetko zostáva na vašej opatrnosti a schopnosti predvídať.




Prvým signálom by mal byť už váš príchod k vozidlu. Pokiaľ je námraza na chodníku, s veľkou pravdepodobnosťou bude aj na vozovke. Netreba sa spoliehať na posolené cesty, soľ na nich nevydrží večne. Ďalším krokom prevencie dostatočný odstup od vozidiel v premávke. Do problémov vás môže dostať prudká manipulácia volantom, teda vyhýbanie sa kanálovým poklopom atď. na poslednú chvíľu. Rovnako to platí aj pri plynovom a brzdovom pedále. Prudké pridávanie plynu vám nepomôže a naopak prudké brzdenie môže dostať vozidlo mimo vašu kontrolu.



Na rovných úsekoch ciest a diaľnic pre istotu znížte rýchlosť, v kombinácii s poľadovicou a bočným vetrom vy sa riskovanie nemuselo vyplatiť. Skúsený šofér už dokáže rozoznať kedy sa jeho vozidlo začína vymykať kontrole, odozvou ktorú dostáva cez volant od kolies. Na záver nezabúdajte na skoršie brzdenie pred križovatkou a hlavne, dostatočne znížiť rýchlosť pri prejazde zákrutami

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014