V ktorej krajine sa elektromobilom darí najviac?

Len za mesiac jún bolo predaných viac ako 3700 kusov...


Elektromobily, nedávno ešte kontroverzná téma budúcnosti, no dnes sa pomaly stávajú bežnou súčasťou nášho života. Takmer každá automobilka už má svoj vlastný elektromobil a pokiaľ nie, zaručene na ňom neúnavne pracuje. Preto sa z vozidiel ktoré sme nedávno takmer nemali možnosť na našich cestách vidieť stáva trend, ktorý pomaly ale isto zapĺňa nie len Európske cestné komunikácie. Ktorá krajina však elektromobilitou prekvitá najviac?



Je to Nórsko – tu bol zaznamenaný minuloročný predaj elektromobilov na úrovni 31,2%. V prvej polovici tohto roku však čísla stúpli až na viac ako 48%. To znamená že takmer polovica zakúpených vozidiel v tomto roku disponuje čisto elektrickým pohonom. Vďaka dobrej ekonomickej situácii v krajine, kvalitnému trhu s automobilmi možno predpokladať, že do roku 2025 sa v Nórsku budú predávať už len elektromobily – čo je celkom paradox, keďže v Nórsku sa vyťaží najviac ropy a zemného plynu v západnej Európe.



Nie je žiadnym prekvapením, že najpredávanejším modelom z radu elektromobilov sa stala Tesla Model 3, ktorá patrí k najmodernejším vozidlám a v pomere cena / výkon je určite veľmi rozumnou voľbou. Len za mesiac jún bolo predaných viac ako 3700 kusov. Slušne sa darí tiež automobilkám ako BMW, Nissan a Hyundai, ktoré tento trend zachytili včas. Zisky naopak klesli spoločnostiam Ford a Mercedes-Benz, ktoré sa spoliehali na predaj vozidiel s klasickým hnacím agregátom. 

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014