Uvažovali ste už o tomto druhu úpravy?

Na strane druhej však prichádza k zvýšenému...


Viete o čo vlastne ide a či sa vôbec oplatí investovať peniaze do chipu? Prečo nie, všetko má však svoje dve strany. Na tej pozitívnej môžete zvýšiť výkon svojho vozidla až o 35% a točivý moment až o 40%. A aby toho nebolo málo, rôzne firmy uvádzajú taktiež zníženie spotreby paliva o 15%. Na strane druhej však prichádza k zvýšenému opotrebeniu dielov, ktoré vo vozidle v sériovom stave nie sú až tak namáhané.



Chiptuning často využívajú mladí vodiči, ktorí obľubujú výkon a nejaká tá výmena opotrebeného dielu je pre nich skôr zábavou ako obtiažou. Ide totiž o cenovo dostupnú úpravu, ktorú dnes už vykonáva firma takmer v každom meste. Starší vodiči, ktorí už skôr preferujú pohodlie a jazdné vlastnosti ako výkon, tiež chiptuning s radosťou využívajú. Nie len pre spomínané zníženie spotreby, ale taktiež pre rýchlejšiu reakciu plynového pedálu pri predbiehaní či v krízových situáciách. Ďalšou skupinou sú vodiči nákladných vozidiel a autobusov. Nejde im však o akceleráciu, no skôr sa snažia zoptimalizovať ťažnú silu vozidla.



Firmy zaoberajúce sa touto úpravou udávajú aj ďalšie výhody. Napríklad pružnejší chod motora, nástup točivého momentu už v nižších otáčkach a vďaka tomu menšia potreba podradenia pri predbiehaní. Pokiaľ teda premýšľate nad zvýšením výkonu a nerobí vám problém častejší servis opotrebovaných autodielov, chiptuning sa javí ako rozumná voľba. Takmer všetky riadiace jednotky je možné upraviť, hoci vyšší výkon sa prejaví hlavne pri naftových motoroch s turbom. Cena sa začína niekde na 150 eurách, ale v závislosti od motora to môže byť aj niekoľkonásobne vyššia suma.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014