Stočené kilometre – ako sa proti tomu brániť?

Kompetentní hrozia pokutou až do výšky 100 000€...


Znižovanie stavu najazdených kilometrov je stále veľkým trendom ako medzi priekupníkmi vozidiel zo zahraničia, tak aj obyčajných ľudí ktorí autá často nestriedajú. Takýto spôsob zvyšovania hodnoty jazdeného vozidla je síce nelegálny, no ich počet každoročne narastá. Kompetentní hrozia pokutou až do výšky 100 000€ no ani to neodrádza ziskuchtivých predajcov od tejto nekalej činnosti.



Štatistiky uvádzajú, že len na Slovensku sa ročne pretočí stav najazdených kilometrov na viac ako 120 000 vozidlách. Odhaliť ich reálny stav je naozaj náročnou úlohou, no minimálne približný odhad si viete urobiť po kontrole interiéru. Do tejto kontroly patrí obhliadka častí, s ktorými je šofér bežne v kontakte. To znamená volant, hlavica radiacej páky, páka ručnej brzdy a stav sedadiel a podobne. Sofistikované spôsoby nečestných predajcov však nepoznajú hraníc a aj tieto diely bývajú pri stočení kilometrov vymenené za novšie. Kilometre tiež možno overiť na mnohých webových stránkach, ktoré evidujú ich stav pri vykonávaní technickej a emisnej kontroly.


Najlepšou prevenciou je teda dôkladná kontrola vozidla, prípadne pri kúpe jazdeného vozidla z bazáru sa dopátrať k jeho predchádzajúcemu majiteľovi. Ten môže zohrať kľúčovú úlohu pri vašom rozhodnutí o kúpe. Aj proti tomu sa však snažia mnohé firmy zaoberajúce sa predajom jazdeniek brániť a vozidlo prepisujú na svoje meno. V technickom preukaze teda predchádzajúceho majiteľa budete hľadať márne a dopátrať sa k nemu nemusíte vôbec.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014