Šetrná jazda vedie k poškodeniu motora.

Vedeli ste o tom?

Šetrná jazda vedie k poškodeniu motora.


Pri súčasných cenách paliva sa stále viac šoférov sústreďuje na šetrnú jazdu a teda motor držia prevažne v nízkych otáčkach. Na jednu stranu znižujú priemernú spotrebu, no na strane druhej je tu oveľa vyššia záťaž kľukového hriadeľa a ďalších rotačných častí systému.



Na motoroch s priamym vstrekovaním sa spaľovaním tvoria uhlíkové usadeniny, ktoré je z času na čas dobré uvoľniť. Teória hovorí, že najlepšou obranou proti usadeninám je občasná jazda po diaľnici na vyšších otáčkach. Od teploty 325 ° C sa totiž usadeniny netvoria a tie, ktoré sa už v motore nachádzajú sa postupne uvoľňujú. Vnútorné strany valcov je možné zohriať na 280 až 300 stupňov a ventily výfukového potrubia dokonca až na 600 ° C.



To znamená – čím vyššie otáčky a silnejšia záťaž motora, tým vyššia teplota ktorá prečisteniu systému napomáha. Jedna jazda po diaľnici však určite nestačí a preto je odporúčané striedať šetrnú jazdu s dynamickou. Vyššie otáčky teda neslúžia len na vizuálne uspokojenie pri pohľade na prístrojovú dosku, ale netreba sa báť z času na čas tomuto spôsobu čistenia pomôcť prišliapnutím plynového pedálu.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014