Revolučné navýšenie výkonu vozidla?

Pri tomto druhu úpravy je možné využiť aj čisto elektrický pohon...


Každý nadšenec automobilov sa často zameriava na zvýšenie výkonu svojho vozidla prostredníctvom rôznych úprav či zásahov do motora a riadiacej jednotky. Americká spoločnosť Orbis Wheels však prichádza s revolučným kolesom, ktoré pred vyše sto rokmi navrhol samotný velikán Ferdinand Porsche. Technici len zmodernizovali pôvodný návrh a prispôsobili ho tak, aby bolo možné túto novinku využiť ako na moderných vozidlách, tak aj na starších modeloch.



Jedná sa o koleso s vlastným elektrickým pohonom, ktoré okrem značného navýšenia výkonu, dokáže premeniť vozidlo na plnohodnotnú štvorkolku. Elektromotor umiestnený na osi kolesa, poháňa cez pastorok ozubenie na vnútornej strane disku. Prvým vozidlom, na ktorom bol tento systém testovaný, bola Honda Civic, ktorej výkon vzrástol až o 100 konských síl. Nevýhodou však zostáva vysoká hmotnosť prídavných batérií, ktoré navyšujú pohotovostnú hmotnosť vozidla o 82 kilogramov. Na druhej strane sa nejaké tie kilogramy ušetria vďaka brzdám pri elektromotore. Tie majú väčší priemer, no sú niekoľkonásobne tenšie ako klasické brzdové kotúče a ich hmotnosť je nižšia o približne 60%.





Pri tomto druhu úpravy je možné využiť aj čisto elektrický pohon a to do vzdialenosti 50 kilometrov. Kedy sa dostane tento revolučný spôsob navýšenia výkonu na trh, ani aká bude jeho cena zatiaľ známe nie je. O tento druh pohonu sa pokúšalo mnoho spoločností, no väčšinou ich plány prekazila príliš vysoká hmotnosť zariadenia.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014