Prešmykovanie spojky – prečo sa to deje?

Správna funkčnosť spojky spočíva v dostatočnej...


Pri pocite, že vaše vozidlo zrýchľuje pomalšie ako inokedy či jazdu do kopca zvláda len s ťažkosťami, nemusí ísť ihneď o problém s palivom ani zapaľovací systémom. Navyše ak sú tieto ťažkosti sprevádzané spáleným zápachom, na vine bude pravdepodobne pomaly dosluhujúca spojka. Tá slúži na hladké odpájanie a spájanie motora s prevodovkou pri preraďovaní rýchlostných stupňov.

Správna funkčnosť spojky spočíva v dostatočnej trecej sile medzi zotrvačníkom a spojkovou lamelou. Pokiaľ trenie nie je dostatočné z dôvodu porušenia trecej plochy, krútiaci moment z motora nie je prenášaný na prevodovku tak ako by mal. To znamená, že pri zošliapnutí plynového pedálu potrebuje vozidlo na rozbeh viac času, čím je zhoršený jeho celkový výkon. Najčastejšími dôvodmi prekĺzavania spojky sú:


·       Znečistenie / zamastenie trecieho obloženia

·       Opotrebované obloženie a povrch kotúča

·       Poškodená membrána pruženia

·       Zlyhanie spojkového systému



Treba mať na pamäti že životnosť spojky je najviac ovplyvňovaná spôsobom a štýlom jazdy. Samotné diely sú vyrobené z kvalitných materiálov s dlho životnosťou (minimálne 100 000 kilometrov). Pri nešetrnej jazde sa však životnosť výrazne skracuje. Najlepšou prevenciou je pravidelná kontrola systému a pri spozorovaní akéhokoľvek problému ihneď mechanicky zasiahnuť. To platí aj v prípade potreby celkovej výmeny. 



Spojkové sady nájdete aj v našej ponuke. Vyberte si vozidlo a zistite cenu:

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014