Neviete sa rozbehnúť a prešmykuje vám koleso? Takto sa vyhrabete von

Uviaznuť niekde s autom sa počas života podarí každému šoférovi....


Uviaznuť niekde s autom sa počas života podarí každému šoférovi. V tejto situácii je veľmi dôležité nespanikáriť a nezahrabať auto ešte hlbšie, než práve je. Pozrime sa teda na to, ako sa môžete vyhrabať z blata, piesku, snehu, mokrej trávy a iných povrchov, do ktorých ľahko zapadnete.

Metóda zmeny povrchu

Hneď na úvod vám predstavíme tú najlepšiu a najúčinnejšiu metódu, ktorá zaručene funguje na každom povrchu. Vyžaduje trochu práce, no pomôže vám bez výnimky v každej situácii. Pri tejto metóde je dôležité vyhrabať spod kolesa čo najviac snehu, blata, alebo iného materiálu, do ktorého ste zapadli. Predpokladáme, že nezapadnete hlbšie ako 20-30 centimetrov. Pri väčších hĺbkach už by ste potrebovali prepracovanejšie techniky a silné auto.

Keď máte kolesá vyhrabané, v smere, do ktorého sa chcete pohnúť, pod ne podložte niečo pevné a ideálne aj ťažké. Veľmi dobre však poslúži aj handra, drevená doska alebo plastová fľaša. V horšom prípade kúsok vášho oblečenia alebo batoh. Improvizujte. Keď vyjdete kolesami na tieto predmety, už sa ľahko rozbehnete ďalej. Máme pre vás aj jeden tip. Kamienkom alebo paličkou vyškriabte aj blato alebo sneh z dezénu, aby vám koleso ďalej neprešmykovalo.

Metóda rozkývania

Pri tejto metóde sa spoliehate na to, že sa vám auto podarí vždy pohnúť aspoň o pár centimetrov. Skúsený šofér nebude mať problém auto rozkývať ako na hojdačke a postupne sa tak vyhojdať von z jamy, do ktorej ste sa zahrabali. Treba na to cit v nohe a miernu dávku trpezlivosti.

Metóda plný plyn

Toto je metóda pre silnejšie autá s dobrými gumami. Ak máte pocit, že sa už hlbšie nezahrabete a nemáte čo pokaziť, jednoducho zaraďte jednotku (alebo spiatočku) a plyn zošliapnite až na podlahu. Táto metóda funguje na mokrom lístí a tráve, pod ktorým je pevná zemina alebo betón. Auto sa pomaly a s prešmykujúcimi kolesami pomaly dostane von.

Nechajte to na elektroniku

Či už máte 4×4 alebo máte v aute len jazdné režimy na jednotlivé typy povrchov, určite niečo z toho využite. Väčšina moderných áut toto ponúka, a niekedy vám dostatočne pomôže aj obyčajný asistent rozjazdu do kopca. Keď vám ani jedna z našich rád nepomohla, ostáva už len jedno riešenie. Zavolať odťahovku.

Zdroj: najpneu

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014