Nepríjemné zvuky z podvozku – čo ich spôsobuje?

Všetky tieto časti musia fungovať správne...


Komponenty podvozku patria medzi najčastejšie poruchové časti automobilu, z dôvodu neustálej práce s nerovnosťami na vozovke. Aby sa pasažieri cítili vo vozidle naozaj komfortne, všetky tieto časti musia fungovať správne. Poruchu niektorej z častí podvozku je možné odhaliť za pomoci špecifického zvuku ktorý môže vydávať.



Tyčky stabilizátora:

Ich úlohou je vyrovnávať sily, ktoré pôsobia na kolesá jednej nápravy a zmierňovať tak nežiadúce pohyby kolies. V prípade poškodeného dielu sa pri jazde nerovnosťami z prednej časti ozýva klopavý zvuk, ktorý má na svedomí opotrebovaný čap.


Pružiny:

Ich hlavnou úlohou je vozilo udržiavať v rovnováhe. Poškodenie niektorej z pružín možno zistiť vizuálne jej kontrolou, ale taktiež možno spozorovať neobvyklý náklon vozidla na jednu stranu. Pri poškodení pružiny na prednej náprave tiež nechýba hlasné praskanie pri otáčaní volantom.


Tlmiče:

Tlmiče pruženia slúžia na tlmenie nárazov medzi podvozkom a karosériou, prenášaných z vozovky na kolesá. Najčastejším prejavom poškodenia je postupný únik náplne, teda oleja, ktorý sa usádza na plášti tlmiča. Vodiči však tento únik často ignorujú a k výmene sú nútený až keď tlmič stratí svoju funkciu úplne. To sa prejavuje hlasným buchotom pri prejazde nerovným povrchom.


Homokinetický kĺb:

Homokinetický kĺb je určený na prenos otáčok hriadeľom v rôznych uhloch, pri zachovaní konštrukčnej rýchlosti. Používa sa na hnacej náprave, a tiež na nápravách s nezávislým zavesením kolies. Jeho poškodenie sa môže prejavovať hlasným búchaním a praskaním pri otáčaní volantom, čo postupne vedie až k úplnému rozpadu kĺbu.


Ložisko kolesa:

Zo všetkých dielov podvozku sú práve ložiská namáhané najviac a ich postupné opotrebenie môže byť spočiatku nepríjemné, no časom aj nebezpečné. Rotujúca súčiastka počas svojej životnosti vykoná mnoho miliónov rotácií, do ktorých zasahujú nerovnosti na vozovke a netreba zabúdať ani na časť váhy samotného vozidla. Najčastejším príznakom poškodenia je nepríjemný dunivý zvuk, meniaci svoju hlasitosť v závislosti od rýchlosti vozidla. V skorých štádiách poškodenia zvuk takmer nepočuť, no s pribúdajúcimi kilometrami sa to už len zhoršuje.


Silentblok:

Silentblok je diel slúžiaci na tlmenie nárazov a zároveň zabraňuje prenosu vibrácií medzi jednotlivými komponentmi motora, výfukového systému ale aj nápravy. Spoločným znakom pre poškodenie ktoréhokoľvek silenbloku je zvýšená hlučnosť a buchot pri prejazde nerovnosťami vozovky.


Všetky komponenty nájdete aj v našej ponuke. Vieme Vám ponúknuť rýchly náhľad napríklad ložiska kolesa na Vaše vozidlo. Výberom vozidla zistite potrebné informácie:

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014