Najčastejšie príčiny nerovnomerného opotrebenia brzdových platničiek

Jedným z ďalších častých prípadov je vysokou teplotou poškodený kotúč...


Časti brzdového systému, ako jedného z najdôležitejších bezpečnostných prvkov vo vozidle, by mali byť v stopercentnej kondícii za každých okolností. Tým nemáme na mysli výmenu platničiek keď sa pri brzdení začne ozývať chrčanie kovu o kov, ale taktiež pravidelnú starostlivosť počínajúc vizuálnu kontrolu stavu jednotlivých dielov. V niektorých prípadoch poškodenia / nesprávnej funkcie možno spozorovať, že brzdové platničky sú opotrebované nerovnomerne. Takýto stav nie len oslabuje brzdný účinok, ale najmä vplýva na životnosť brzdových komponentov. Aké sú najčastejšie príčiny nerovnomerného opotrebenia?



Nesprávna inštalácia

Väčšina prípadov vzniká nesprávnou inštaláciou, teda nesprávnym osadením platničiek na svoje miesto. V takomto prípad je odporúčané brzdy rozobrať a podľa možností platničky vymeniť. Tento krát však pozor na svedomité osadenie.


Poškodený brzdový kotúč

Jedným z ďalších častých prípadov je vysokou teplotou poškodený kotúč. Zväčša sa jedná o lacné varianty, ktoré sa pod vplyvom vysokej teploty skrivia a kontakt kotúča s platničkami nie je rovnomerný.


Poškodený piest

Pri poškodení piestu, prípadne nadmernom zhrdzavení dochádza k obmedzeniu jeho pohybu. To má za následok ako horší brzdný účinok, tak vyššie opotrebenie danej platničky v porovnaní s ostatnými. Problém môže vyriešiť vyčistenie, odstránenie korózie alebo výmena.


Znečistenie komponentov

Tento problém zrejme vysvetľovať netreba. Prvým krokom k správnemu fungovaniu brzdového systému je dôkladné vyčistenie povrchu kotúča a platničiek od prachu a rôznych nánosov nečistôt.



Máte rovnaký problém a zaujíma Vás cena brzdových platničiek? Pozrite si cenu brzdových platničiek :

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014