Kupujete jazdené pneumatiky? Na toto si dajte pozor!

Minimálna hĺbka dezénu je stanovená podľa zákona na...


Aj napriek ľahkej dostupnosti a množstvu cenových relácií nových pneumatík sa stále množstvo šoférov snaží ušetriť „každú korunu“. Lacnejších, jazdených pneumatík je plný internet a navyše tento trend úspory so sebou priniesol priekupníkov, ktorí lacné pneumatiky nakupujú v zahraničí a s prirážkou sa ich zbavujú na Slovensku. Pokiaľ aj vy patríte medzi použivateľov jazdených pneumatík, či už finančných alebo iných dôvodov, na toto by ste si pri nákupe mali dať pozor.



Hĺbka dezénu a iné poškodenia

Hĺbka dezénu je priam základom správnej funkčnosti pneumatík. Čím nižší totiž dezén je, tým viac pneumatika stráca svoje vlastnosti, predlžuje brzdnú dráhu a tým zvyšuje riziko dopravnej nehody. Minimálna hĺbka dezénu je stanovená podľa zákona na 1,6 mm pri letných pneumatikách a 3mm pri zimných pneumatikách. To je však už absolútne minimum, pri ktorom sa pneumatiky stávajú nebezpečnými. Rovnako si treba skontrolovať povrchové aj vnútorné poškodenia ako opravy po defektoch, popraskaný povrch pneumatiky, či iné vnútorné poškodenia, ktoré vznikajú jazdou s mäkkým kolesom.



Vek pneumatiky:

Opäť jedno základné pravidlo – pneumatika by nemala byť staršia ako 5 rokov. Čím staršia v skutočnosti je, tým väčšie riziko poškodenia jej používaním hrozí. Dátum výroby nájdeme na každej jednej z nich (pozrite priložený obrázok). Číslice 0907 sú označením dátumu výroby pneumatík a to 09 označuje týždeň a 07 rok v ktorom boli pneumatiky vyrobené.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014