Kontrolka EPC – na aký problém poukazuje?

Zobrazila sa ti niekedy na palubnej doske žltá kontrolka s nápisom EPC? Možno si sa pýtal, čo to znamená, a či je to vážny problém. Čo sa môže skrývať za rozsvietením kontrolky a čomu by si sa mal do budúcna vyhnúť? V tomto článku sa pozrieme bližšie, čo je kontrolka EPC, aké poruchy signalizuje a či sa dá tomuto hláseniu predísť.

Čo je to kontrolka EPC


Kontrolka EPC je skratka z anglického Electronic Power Control, čo znamená elektronická regulácia výkonu motora. Táto kontrolka sa používa v moderných vozidlách, ktoré majú elektronický plynový pedál a škrtiacu klapku. Tieto súčiastky riadia prívod vzduchu a paliva do motora a ovplyvňujú jeho výkon a spotrebu.


Rozsvietená kontrolka môže signalizovať širokú škálu potenciálnych problémov. Od neobvyklých hodnôt na snímačoch motora až po poruchy snímača brzdových svetiel alebo teploty chladiacej kvapaliny. 


Vedel si, že: EPC kontrolka je úplne nezávislá na kontrolke motora. Napríklad nefunkčné brzdové svetlá nebudú signalizované kontrolkou motora, pretože sa priamo netýkajú činnosti motora.


Na presné identifikovanie príčiny poruchy je nevyhnutné použitie diagnostického počítača. 


diagnostika_EPC.png


Ak sa kontrolka EPC rozsvieti, môžeš na aute spozorovať stratu výkonu a zvýšenú spotrebu paliva. Ďalším problémom s motorom môže byť kolísanie otáčok alebo zhasínanie. Je možné, že chod motora sa prepne do núdzového režimu. 

V niektorých prípadoch sa môže kontrolka EPC rozsvietiť spolu s inými signalizáciami, napríklad kontrolkou motora, ESP alebo ABS.


Vedel si, že: kontrolka EPC sa najčastejšie vyskytuje u vozidiel koncernu VW. Nemusí to byť spôsobené chybovosťou, ale citlivým vyhodnocovaním možných problémov.


Medzi najčastejšie príčiny rozsvietenia kontrolky EPC patria:

  • Znečistenie škrtiacej klapky
  • Porucha škrtiacej klapky
  • Porucha snímača polohy plynového pedálu alebo elektrického obvodu
  • Porucha elektrického obvodu plynového pedálu 
  • Porucha riadiacej jednotky motora
  • Porucha brzdových svetiel alebo ich snímača
  • Porucha snímača hmotnosti vzduchu 
  • Vypálenie žiaroviek


kontrolka_epc.png


Znečistenie škrtiacej klapky

Najčastejšou príčinou nefunkčnej klapky býva zanesenie rôznymi nečistotami. Tento problém sa prejavuje nielen kolísaním otáčok vo voľnobehu. Môže sa objaviť aj nepravidelný chod motora, problémy pri štartovaní alebo dokonca úplné zlyhanie motora.

Vo väčšine prípadov postačuje demontáž dielu a dôkladné vyčistenie na odstránenie nánosov špiny. Na odstraňovanie nečistôt sú účinné čističe škrtiacej klapky. Dokážu odstrániť všetky druhy nečistôt, ako sú usadeniny uhlíka, prach alebo decht.


egr_ventil.png

Čistenie škrtiacej klapky odporúčame zveriť skúsenému odborníkovi. V domácich podmienkach nemusí ísť všetko podľa očakávaní. Neodborným čistením sa nemusia dôkladne vyčistiť všetky záhyby v klapkách, čo problém so zanesením nevyrieši.


Porucha škrtiacej klapky

Ak poruchu škrtiacej klapky vyhodí diagnostika, je dôležité potvrdiť poškodenie aj následnou kontrolou dielu. Nefunkčná alebo poškodená škrtiaca klapka je častým problémom. V prípade, že sa vyskytne, je nutné demontovať sacie potrubie a vymeniť klapku za novú

Ak ide len o zanesenie klapky, je možné obnoviť jej funkciu čističom na škrtiace klapky

Náš tip: Pri výmene škrtiacej klapky netreba zabúdať aj na výmenu tesnenia.  


Porucha snímača polohy plynového pedálu

Tento snímač sleduje a zaznamenáva, akým spôsobom a do akej miery je plynový pedál stlačený. Informácie o polohe pedálu sa následne odosielajú do riadiacej jednotky motora, kde sa používajú na reguláciu prívodu paliva do motoru.

Ak ti diagnostika vyhodí túto chybu, bezodkladne ju začni riešiť.


novy_egr_ventil_.png


Možné príčiny poškodenia snímača polohy brzdového pedálu:

  • Mechanické poškodenie
  • Vibrácie 
  • Vlhkosť a korózia
  • Zlyhanie elektrických súčiastok
  • Nesprávne nastavenie alebo montáž
  • Opotrebovanie


Oprava poškodenia

V prípade, ak je snímač poškodený alebo nefunguje správne, je potrebná jeho výmena za nový. Cena sa môže líšiť v závislosti od zvoleného modelu a značky snímača. 

Náš tip: Po výmene je dôležité overiť správnu funkciu a kalibrovať snímač tak, aby bol schopný presne zaznamenávať polohu brzdového pedálu.

Porucha riadiacej jednotky motora

Niektoré príznaky poškodenej riadiacej jednotky môžu zahŕňať okrem svietiacej kontrolky aj problémy pri štarte, zvýšená spotreba paliva, znížený výkon a podobne.


Porucha brzdových svetiel alebo ich snímača

Brzdové svetlá pomáhajú komunikovať s ostatnými vodičmi, že spomaľuješ. Svetlá sa rozžiaria zošliapnutím brzdového pedála.


Občas sa môže stať, že brzdový snímač nepracuje správne

Vo väčšine prípadov pod pedálom uvidíš snímač s tlačidlom. Ten sa pohybuje hore a dole. Je potrebné si overiť, či je snímač dobre nastavený a prichytený. Keď pustíš pedál, gombík snímača musí byť poriadne stlačený. V prípade, že nie je, uprav polohu snímača tak, aby bol v kontakte s pedálom.


Porucha snímača hmotnosti vzduchu 

Porucha snímača hmotnosti vzduchu alebo aj váhy vzduchu sa často vyskytuje v dôsledku mechanického poškodenia alebo znečistenia.


vaha_vzduchu.png


Aj keď znečistená alebo poškodená váha vzduchu môže stále fungovať, môže to spôsobiť výrazné zmeny v chode motora, ktoré si všimne každý vodič, a to:


  • ťažké štartovanie
  • nízke / vysoké voľnobežné otáčky
  • nerovnomerný chod motora
  • trhanie pri akcelerácii
  • zlyhanie zapaľovania
  • zhasínanie motora
  • zvýšená dymivosť


Čo robiť, ak svieti kontrolka EPC?

Ak sa kontrolka EPC rozsvieti pri štarte auta, vypni a znova naštartuj motor. Niekedy sa totiž môže stať, že signalizácia sa objaví náhodne. Je možné, že po reštarte zhasne. 

Ak sa tak nestane, neodporúčame pokračovať jazde v aute, ktoré má rozsvietenú kontrolku EPC. 

Takto môže dôjsť k poškodeniu motora alebo iných súčiastok. 

Prípustná je iba cesta do autoservisu. Počas jazdy nutné sledovať, či sa neobjavia ďalšie príznaky poruchy.


Vďaka napojeniu na diagnostiku, ti mechanici dokážu zistiť presnú príčinu rozsvietenia kontrolky EPC. Väčšinou sa jedná o jednoduché a pomerne lacné opravy.


Napríklad: 

  • výmena škrtiacej klapky
  • výmena plynového pedálu
  • výmena snímača
  • výmena brzdového spínača


Ignorovanie rozsvietenie kontrolky EPC môže spôsobiť ešte väčšie a finančne nákladnejšie problémy. Môžeš si tak zarobiť na vážne problémy s autom, čo ti náladu určite nezlepší.


vodic_pri_rozsvietenej_kontrolke.png


Ako predchádzať rozsvieteniu kontrolky EPC?

Opätovnému rozsvieteniu kontrolky sa nedá úplne zabrániť. Môžeš však spraviť preventívne opatrenia.


Aby si sa vyhol možným nepríjemným situáciám, je dobré dodržiavať niekoľko zásad:



Ak cítiš, že auto má nejaký problém s výkonom, spotrebou alebo jazdnými vlastnosťami, neodkladaj návštevu autoservisu.



gafa_servis.png

V skratke…

Kontrolka EPC je dôležitou kontrolkou, ktorá ťa upozorňuje na poruchu v systéme elektronického pedálu alebo škrtiacej klapky. Tieto súčiastky majú vplyv na výkon a spotrebu motora, preto by si nemal ignorovať rozsvietenú kontrolku EPC. Ak sa rozsvieti, skús auto vypnúť a znova naštartovať. Ak to nepomôže, navštív čo najskôr autoservis. 

Pravidelnou údržbou a používaním kvalitného paliva môžeš predchádzať rozsvieteniu kontrolky EPC a ušetriť si čas a peniaze.


Monika Lešňovská
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014