Číňan poháňaný vodíkom s dojazdom cez 1000km!

Za dizajn je zodpovedný bývalý šéf dizajnér európskej pobočky...


Presne to sľubuje nový hráč na svetovom trhu automobilov. Čínska spoločnosť s názvom Wuhan Grove Hydrogen Automobile založená v roku 2016 ukázala svoj prvý koncept, ktorý už ako názov spoločnosti napovedá poháňa vodík. Prvé pokusy s týmto druhom pohonu má za sebou Honda, Toyota aj Hyundai. Či sa podarí s vozidlom preraziť v dobe rozrastajúcej sa elektromobility je zatiaľ otázne.



Nový model bude s najväčšou pravdepodobnosťou označený názvom OBSIDIAN a podľa prvotných prehlásení pomerne novej automobilky, na jedno natankovanie prejde viac ako 1000 kilometrov. Výrobca zdôrazňuje najmä ekologickú stránku tohto projektu a tvrdí, že jedinou emisiou ktorú toto vozidlo produkuje je čistá voda vytekajúca z „výfuku“. Veľkú rolu v predaji určite zohrá aj vcelku vydarený dizajn, za ktorý je zodpovedný bývalý šéf dizajnér európskej pobočky Nissan, ktorý sa taktiež podieľal na návrhoch dizajnov niekoľkých modelov Alfa Romeo a Fiat. Agresívny päťdverový hatchback so skosenou zadnou časťou pôsobí mohutne. Na fotografiách si však nemožno nevšimnúť nepomer kolies k nafúknutej karosérii, ktoré sú utopené v blatníkoch a vozidlo sa tak nebezpečne približuje k zemi.



Novinka Grove je vyrobená prevažne z hliníku a karbónových častí. Výrobca investoval nemalé peniaze pre vybudovanie výrobného závodu, kde sa okrem samotnej produkcie vozidiel zamerajú aj na ďalší vývoj vodíkových technológií. V blízkej dobe tiež plánuje výstavbu 20 vodíkových čerpacích staníc v okolí výrobného parku. To najdôležitejšie však je, že nepôjde o žiaden konkurenčný boj s ostatnými domácimi automobilkami. Výrobca očakáva že ďalšie spoločnosti sa pridajú na stranu preferencie pohonu vodíkom a spoločne tak budú môcť napredovať vo vývoji nových technológií.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014