Chiptuning – jeho pozitíva a negatíva

Takmer všetky riadiace jednotky je možné upraviť...

Úprava výkonu motora vozidla bola vždy témou číslo jeden najmä v komunite mladších držiteľov vodičských preukazov. V poslednej dobe sa však po takomto úkone začínajú ohliadať rôzne vekové kategórie a to z niekoľkých pragmatických dôvodov. Jedným z nich je ekonomický – v praxi to znamenám že niekoľkými jednoduchými krokmi možno znížiť priemernú spotrebu pohonných hmôt a tým ušetriť v dlhšom časovom úseku množstvo financií. Druhý dôvod je bezpečnostný – istý výkon navyše môže byť rozhodujúci pri rôznych krízových situáciách za volantom, kedy sa šofér rozhodne predbiehať pred ním idúce vozidlo v nie príliš priaznivej situácii. Väčšina motoristov sa ukláňa k možnosti zvýšenia výkonu pohonnej jednotky prostredníctvom chiptuningu. Čo je chiptuning, aké výhody prináša a aké riziká sú s ním spojené?

Čo je chiptuning?

Chiptuning je úprava parametrov riadiacej jednotky vozidla tak, aby boli dosiahnuté požadované efekty v podobe hladšieho chodu motora, zvýšenia jeho výkonu, zvýšenia krútiaceho momentu a zníženia spotreby pohonných hmôt. Riadiaca jednotka je od výroby nastavená tak, aby vyhovovala všetkým predpisom v krajinách, v ktorých sa bude ňou vybavené vozidlo predávať. Jedná sa teda o výsledný kompromis pre prepisy všetkých krajín, vrátane ohľadu na priemerné celoročné teploty, nadmorskú výšku a podobne. Dodatočnou úpravou riadiacej jednotky, teda chiptuningom, možno tieto prednostné nastavenia upraviť podľa požiadaviek konkrétneho zákazníka.


Aké sú výhody chiptuningu?

Jednou z hlavných výhod úpravy parametrov riadiacej jednotky je vyšší výkon v kombinácii s vyšším krútiacim momentom. To znamená, že po stlačení plynového pedálu dochádza k rýchlejšej reakcii motora a zvýšenej akcelerácii vozidla. Pri mnohých motoroch možno spozorovať aj zníženie spotreby paliva. Tu však záleží na tom, o aký motor ide. Nie všetky totiž po zásahu do riadiacej jednotky skutočne vykazujú nižšiu spotrebu. Zväčša sa jedná o počiatočný objem motora, koncepciu vozidla a samozrejme o preferovaný štýl jazdy. Ďalšou skupinou, ktorá využíva túto možnosť sú šoféri nákladných vozidiel a autobusov, čím sa snažia zoptimalizovať ťažnú silu vozidla. Firmy zaoberajúce sa úpravou riadiacich jednotiek uvádzajú množstvo ďalších výhod, akými sú napr. pružnejší chod motora, nástup točivého momentu už v nižších otáčkach a vďaka tomu menšia potreba podradenia na nižší prevodový stupeň pri predbiehaní či prudkom stúpaní.


Chiptuning a servisný interval

Zvýšenej námahe motora je samozrejme potrebné prispôsobiť servisný interval. To znamená častejšie kontrolovať stav zapaľovacieho systému aj ostatných komponentov potrebných pre kultivovaný chod motora a výmenu motorového oleja vykonať o pár kilometrov skôr ako doteraz.

Koľko stojí chiptuning?

Cena navýšenia výkonu agregátu prostredníctvom úpravy riadiacej jednotky sa môže začínať už na nižších stovkách eur. V závislosti od konkrétneho typ motora sa však suma môže vyšplhať až na tisíce. A to je stále reč iba o softvérovej úprave. Pokiaľ je súčasťou takéhoto zásahu aj plánovaná výmena komponentov motora za odolnejšie, cena sa veľmi rýchlo dokáže znásobiť.


Aké sú riziká chiptuningu?

Najväčšie riziko úpravy riadiacej jednotky je fatálne poškodenie motora. Preto je potrebné dbať na to, aby bol zákrok vykonaný skutočnými odborníkmi. Tí vám presne povedia akú výkonovú a konštrukčnú rezervu váš motor ponúka a podľa toho vám dokážu navrhnúť ideálne riešenie. V opačnom prípade riskujete nepredvídateľné správanie agregátu vo forme straty celkového výkonu, zhasínania počas jazdy, ťažkých štartov či dokonca mechanického poškodenia.

Úprava riadiacej jednotky

Úpravou riadiacej jednotky možno dosiahnuť oveľa viac, ako len vyšší výkon pohonného agregátu. Množstvo firiem zaoberajúcich sa touto činnosťou dokáže zoptimalizovať správanie automatickej prevodovky, vykonať hĺbkovú diagnostiku vozidla či dokonca presne vyladiť softvér vozidla určeného na závody.


Oplatí sa investovať do chiptuningu?

Na túto otázku si musí odpovedať každý sám. Zvážte všetky spomenuté klady aj zápory úpravy, zistite si jej cenu a predovšetkým si u overeného odborníka zistite, či je váš motor na podobný zákrok pripravený. Dôležitá je tiež úroveň vašej starostlivosti o vozidlo, dodržiavanie servisných intervalov a preferovaný spôsob jazdy.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014