Biely dym z výfuku – čo sa deje?

Pokiaľ sa na hladine kvapaliny nachádzajú mastné škvrny, ide o...


Biely dym z výfuku je jedným z prirodzených javov, no najmä v zimných mesiacoch. V podstate sa jedná len o vodnú paru a teda vlhkosť, ktorá je vyparovaná z výfukového potrubia po naštartovaní. Na druhej strane však môže ísť aj o závažný problém, ktorý môže fatálne poškodiť agregát. Pokiaľ sa z výfuku valí biely dym aj po dosiahnutí prevádzkovej teploty motora, prípadne v období keď nie je vonku nízka teplota, je to príznakom spaľovania vody / chladiacej kvapaliny motorom. To môže byť zapríčinené:


·           Poškodeným tesnením hlavy valcov

·           Prasknutou hlavou valcov

·           Prasknutým blokom valcov




Či chladiaca kvapalina prichádza do kontaktu s olejom možno spozorovať po otvorení expanznej nádobky – nádobky na chladiacu kvapalinu. Pokiaľ sa na hladine kvapaliny nachádzajú mastné škvrny, ide pravdepodobne o jeden zo spomínaných problémov. Rovnako možno pozorovať emulziu kapučínovej farby na viečku otvoru pre dolievanie motorového oleja. Tá však môže vznikať samovoľne v zimnom období pri jazde na krátke trasy, kedy sa motor nestihne zohriať na prevádzkovú teplotu.

V prípade úniku chladiacej kvapaliny ďalšia jazda nie je odporúčaná. Nižšie množstvo kvapaliny zapríčiňuje nedostatočné chladenie motora, následkom čoho dochádza k poškodeniu pohyblivých komponentov a v najhoršom prípade až k zadretiu motora. V prípade spozorovania vyššej teploty je dôležité skontrolovať množstvo kvapaliny v chladiacej sústave a zistiť miesto jej možného úniku.



Ak máte podozrenie na poškodené tesnenie pod hlavou, výberom vozidla zistite cenu a potrebné informácie :

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014