Alternátor – vieš ako toto zariadenie funguje?

Tento komponent sa vyznačuje veľmi dobrou spoľahlivosťou...


Alternátor je zariadenie, ktoré premieňa mechanickú energiu na elektrickú, ktorá je vo vozidle nevyhnutná. Musí byť zostavený tak , aby pri vysokom elektrickom zaťažení (zapnutá klimatizácia, vyhrievanie sedadiel, autorádiu, svetlá, hmlovky atď...) dokázal všetky tieto spotrebiče zásobovať elektrickou energiou a zároveň pritom stíhal dobíjať autobatériu. Alternátor je pripevnený k motoru a poháňaný klinovým remeňom. Podľa rotoru ich delíme na:


·       Alternátor s rotorom s trvalými magnetmi (jednoduchá konštrukcia)

·       Alternátor s rotorom s budeným jednosmerným prúdom



Podľa počtu fáz ich delíme na:


·       Trojfázové (používané v automobiloch)

·       Jednofázové (používané v motocykloch)


Alternátor obsahuje elektrický regulačný obvod, ktorý zabezpečuje konštantný výstup napätia v rozličných otáčkach motora. Pri alternátore s jednosmerným prúdom sa prúd reguluje pri náraste otáčok a pri alternátore s trvalými magnetmi stúpa napätie s rastúcimi otáčkami. Alternátor s usmerňovačom dokáže dobíjať autobatériu počas jazdy, ale aj počas voľnobehu. Tento komponent sa vyznačuje veľmi dobrou spoľahlivosťou a je považovaný za bezúdržbový. To však závisí najmä od prašnosti okolitého prostredia.



Zaujíma Vás cena alternátora na Vaše vozidlo? Aj tento komponent nájdete v našej ponuke. Vyberte si vozidlo a zistite viac:

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014