Ako bude čoskoro vyzerať povinná výbava vozidla?

Európsky parlament totiž pripravuje rokovanie o...

Všetci dobre poznáme dokumentárne seriály, v ktorých je vyšetrovaná nehoda lietadla, za pomoci informácii z takzvanej čiernej skrinky. Tento systém by sa už onedlho mohol začať používať aj vo vozidlách. Európsky parlament totiž pripravuje rokovanie o novom znení pravidiel bezpečnosti na cestách. Tvorcovia tohto návrhu si jednoznačne nedávajú na čas plánujú zaviesť túto úpravu čím skôr – možno už v prvej polovici roku 2019.


Čierna skrinka – zariadenie spolupracujúce s tempomatom zapisujúce informácie o vozidle, jeho trasu či rýchlosť. Zároveň bude kontrolovať dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti na daných úsekoch. Nemusíte sa však báť že vás vlastné vozidlo udá polícii za prekročenie rýchlosti. Skrinka má poslúžiť len pre kontrolu dodržania rýchlosti pri dokumentovaní dopravnej nehody.



Systém detekcie únavy – Tento systém v prípade hroziaceho mikrospánku vytvára prenikavý zvuk. V spolupráci s adaptívnymi prvkami by však mohol v prípade nebezpečenstva sám odstaviť vozidlo na krajnicu.


Systém na detekciu alkoholu v dychu – Tento systém v prípade detekcie alkoholu v dychu vodiča neumožní riadiacej jednotke naštartovať vozidlo.


Zadné parkovacie senzory, zadné výstražné svetlá, ktoré sa rozblikajú v prípade prudkého brzdenia či inej krízovej situácie – táto výbava je už v mnohých vozidlách aj dnes no taktiež by sa mala stať povinnou. Otázkou zostáva, čo urobí pokroková výbava s celkovou cenou nových vozidiel.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014