Zmeny v diaľničných známkach na rok 2024

Ak nejazdíš po slovenských diaľniciach často, možno sa ti neoplatí kupovať si ročnú alebo mesačnú známku. V tom prípade máme dobrú správu: Už čoskoro budeme môcť využiť jednodňovú diaľničnú známku. Tá umožní platiť len za tie dni, kedy skutočne jazdíš po diaľniciach. Odkedy začne platiť jednodňová diaľničná známka, koľko stojí, a na čo si dať pozor?

Cena a platnosť jednodňovej diaľničnej známky

Zavedenie jednodňovej diaľničnej známky ako aj jej maximálnu cenu stanovila Európska únia. Štát sa rozhodol nevyužiť možnosť stanoviť nižšiu cenu. Ministerstvo dopravy SR teda určilo cenu pre jednodňovú diaľničnú známku v hornej hranici

Preto jednodňová diaľničná známka bude stáť 5,40 EUR, čo je 9 % z ceny ročnej známky. Aktuálne je cena ročnej 60 €. 

Neprehliadni, že: Jednodňová diaľničná známka bude platiť jeden kalendárny deň, nie 24 hodín. To znamená, že ak si ju kúpiš napríklad v sobotu o 15:00, bude ti platiť len do sobotnej polnoci, nie do nedeľne do 15:00. Na to si daj pozor, aby si sa vyhol pokute.

Jednodňová diaľničná známka bude najlacnejšia v Európe, v porovnaní s inými krajinami, ktoré ju musia zaviesť do jari podľa nariadenia EÚ. 

Napríklad:

  •  v Rakúsku bude jednodňová známka stáť 8,60 €
  •  v Česku 8,10 €
  •  v Maďarsku 13,50 €



zmena_jednodnovej_dialnicnej_znamky.png

Presný dátum spustenia predaja jednodňovej diaľničnej známky na Slovensku zatiaľ nie je známy, ale očakáva sa, že to bude v najbližších týždňoch

Aké sú výhody jednodňovej diaľničnej známky?

Jednodňová diaľničná známka sa oplatí nielen občasným vodičom, ktorí jazdia po diaľniciach len párkrát do roka. Je výhodná aj pre tých, ktorí plánujú letnú dovolenku v zahraničí. 

Keď sa chystáš napríklad do Chorvátska, môžeš si kúpiť len dve jednodňové známky. Jednu na cestu tam a jednu na cestu späť, čo ťa vyjde na 10,80 €. To je menej, než by si zaplatil za mesačnú známku alebo za 10-dňovú. 

Náš tip: Pred jazdou do zahraničia si dobre skontroluj a priprav auto na cestu. Vyhneš sa tak nepríjemným prekvapeniam.

Kde sa aktuálne dajú kúpiť diaľničné známky?

Na Slovensku si môžeš diaľničnú známku kúpiť:

  • Online prostredníctvom webovej stránky - môžeš si zakúpiť diaľničnú známku online prostredníctvom oficiálnej webovej stránky, ktorú prevádzkuje slovenská diaľničná spoločnosť alebo príslušné ministerstvo. Na tejto stránke vyplníš potrebné informácie a následne odošleš platbu za známku.
  • Predajné miesta - diaľničné známky je možné zakúpiť aj osobne na predajných miestach. Nájdeš ich na čerpacích staniciach, pobočkách pošty, alebo v iných obchodoch, kde si môžeš kúpiť známku v hotovosti alebo kartou.
  • Mobilná aplikácia - aplikácia ´eznamka´ poskytuje možnosť zakúpenia diaľničnej známky priamo cez portál www.eznamka.sk. Odkaz na oficiálnu verziu mobilnej aplikácie uvádza diaľničná spoločnosť na svojej stránke. Je dostupná ako aj pre Android tak aj iOS zariadenia.

Náš tip: Pred zakúpením diaľničnej známky je vždy dobré skontrolovať aktuálne informácie na oficiálnych webových stránkach alebo sa informovať priamo na predajných miestach.

ceny_dialnicnych_znamok.png

Ďalšie zmeny ohľadom diaľničných známok na rok 2024

Diaľničnú známku už v mýtomate nekúpiš

Národná diaľničná spoločnosť sa rozhodla zrušiť predaj známok cez automaty, známe ako mýtomaty, ktoré tvorili len malú časť predaja.

Namiesto toho sa NDS sústredila na predaj známok prostredníctvom internetu, čo je rýchlejší, pohodlnejší, a bezpečnejší spôsob nákupu.

Predajné miesta však zostávajú dostupné na čerpacích staniciach, pobočkách pošty, alebo v iných obchodoch, kde si môžeš kúpiť známku v hotovosti alebo kartou.

Zruší sa ročná diaľničná známka

Ročná diaľničná známka bola doteraz najlacnejšou možnosťou pre vodičov, ktorí jazdili po diaľniciach často. Stála 60 € a platila od 1. januára do 31. decembra. 

Problémom bolo, že ľudia si ju mýlili s 365-dňovou diaľničnou známkou, ktorá stála tiež 60 €, ale platila 365 dní od dátumu kúpy. 

Mal by si vedieť, že: Ročná známka zakúpená v lete platila len pol roka, čo bolo nevýhodné. Z tohto dôvodu sa ročná diaľničná známka zruší a ostane už len 365-dňová. 

Podľa ministerstva dopravy si ročnú známku budeš môcť kúpiť už len do jari 2024. „Ročná diaľničná známka sa počas nasledujúceho roka zruší. O všetkom podstatnom budeme včas verejnosť informovať“ uviedol koncom roka 2023 rezort dopravy.

Ako sa zmení cena 365-dňovej diaľničnej známky?

Cena 365-dňovej diaľničnej známky sa nezmení, zostane na úrovni 60 €. To znamená, že ak si ju kúpiš napríklad 1. júla 2024, bude ti platiť do 30. júna 2025.

dialnica.png

Zaujímavá kuriozita

Pri 365-dňovej diaľničnej známke však nastane tento rok zaujímavá situácia. Rok 2024 je totiž prestupný, má o jeden deň viac. 

Namiesto 365 dní bude mať 366 dní. To znamená, že ak si kúpiš 365-dňovú diaľničnú známku v roku 2024, bude ti platiť o jeden deň menej.

Na druhej strane, ak si ju kúpiš v roku 2025, bude ti platiť o jeden deň viac, než by si očakával.

Keď to zhrnieme…

Jednodňová diaľničná známka je teda výhodná alternatíva pre všetkých, ktorí nechcú platiť za diaľnice viac, než musia. A v prípade, ak sa rozhodneš na jednodňový výlet po Slovensku, tvoja peňaženka nebude vyrabovaná po platbe za diaľničnú známku. 

Taktiež sa zmenou zamedzí nevýhodné objednávanie ročných diaľničných známok a zefektívni sa predaj známok, ktoré zostávajú v platnosti. 

Veríme, že tieto pozitívne zmeny nie sú konečnou fázou v zlepšovaní služieb pre motoristov na tento rok.


online_podpora_autodiely.png

Monika Lešňovská
Zdroj www.eznamka.sk, www.minv.sk, www.regiony.zoznam.sk, www.startitup.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014