Voňavý príbeh stromčeka má cez 70 rokov. Máš ho v aute aj ty?

Všetci poznáme ten malý voňavý stromček, ktorý visí na spätných zrkadlách áut. Tento aromatický kúsok nie je len bežným autodoplnkom. Jeho začiatky siahajú do minulosti a jeho príbeh je plný inovácie a odvahy.

Náročný štart

Všetko sa začalo, keď chemik Julius Sämann opustil svoje rodné mesto v Nemecku počas Druhej svetovej vojny. Cestoval do Kanady, kde strávil päť rokov študovaním aromatických zlúčenín nachádzajúcich sa v ihličí kanadských stromov.

Po tomto výskume sa Sämann naučil izolovať esenciálne oleje z borovicových stromov a zachytiť ich vôňu pomocou špeciálneho druhu nasiakavého papiera. Bol to výsledok jeho úsilia a vášne k vytváraniu príjemnejších vôní v každodennom živote.


osviezovac_vzduchu.png

Vznik legendárneho stromčeka 

Julius Sämann vynašiel osviežovač vzduchu Little Trees v roku 1952 v meste Watertown na severe štátu New York. Nápad vznikol, keď sa mu vodič prevážajúci mlieko sťažoval na zápach vyliateho mlieka. Tento zápach bol naozaj intenzívny a nepomáhalo ani čistenie. Tu sa v hlave chemika zrodila myšlienka a pustil sa do práce. Začal experimentovať s esenciálnym olejom a so savým papierom, ktorý by dokázal vôňu nasať a postupne uvoľňovať.

Rok 1954 zaznamenal významný míľnik, keď Sämann získal patent na papier nasýtený "odour-destroying, air-perfuming substances, " čo v preklade znamená "látky likvidujúce zápach a osviežujúce vzduch." Bol to vlastne papier impregnovaný vôňou so šnúrkou na zavesenie s celofánovým obalom. Keďže chcel vytvoriť nezabudnuteľný a nezameniteľný osviežovač, produkt dostal charakteristický tvar stromu. Vtedy ešte ani sám netušil, že sa jeho nápad stane legendou. Tento osviežovač v tvare borovice, ako odkaz na kanadské lesy, sa stal kultovým doplnkom do áut a našiel si cestu do každého kúta sveta.

Poznajú ho všade

Sämannova spoločnosť, Little Trees, ktorú založil, sídli v meste Watertown, New York, kde sa narodila idea voňavého stromčeka. Od svojho prvého uvedenia na trh ponúkala len tri vône: Kráľovská borovica, Korenistá a Kvetinová. Avšak časom sa vône rozšírili.

Zaujímavosť: Kolekcia Tree sa dramaticky rozšírila od čias Kráľovskej borovice o ďalšie obľúbené vône, ako sú Vanilková aróma, Čierny ľad a Nové auto a vyrábajú sa v továrni vo Švajčiarsku.

Značka Little Trees exportuje svoje produkty po celom svete, a v Európe sú známe pod značkami Wunder-Baum alebo Arbre Magique. Ich úspech spočíva nielen v príjemnej vôni, ale aj v atraktívnom a jedinečnom dizajne, ktorý sa stal symbolom automobilovej kultúry. Presné zložky vzduchových osviežovačov zostávajú tajomstvom, s tým, že Stuart Watson, riaditeľ pre predaj a marketing v Little Trees Europe, povedal: "Samozrejme, všetky zložky sú najvyššej kvality, aby sa zabezpečila výdrž a bezpečnosť."


sidlo_firmy_littletree.png

Stal sa legendou

Možno najzaujímavejšou vlastnosťou osviežovača vzduchu v tvare stromčeka je jeho univerzálnosť. Každý si príde na svoje. Interiér tvojho auta môže voňať ako žuvačka alebo môže zaváňať po vanilke. Je to len na vkuse tvojho nosa :)


Vedel si: Dnes ponúka originál voňavý stromček od Sämannova viac ako 60 rôznych vôní.


Okrem toho, že poskytuje príjemnú vôňu v aute, stal sa aj kultúrnym fenoménom. Ľudia si ho často spájajú so spomienkami na rodinné výlety, cesty s priateľmi. Jeho použitie neostalo len v aute. Osviežovač vzduchu si našiel svoje voňavé miesto v našich domoch a bytoch. Často si ho dávame do skrine alebo kúpelne. 


Náš tip: Aby ti príjemne voňala kabelka alebo batoh, stačí jemne pootvoriť obal osviežovača vzduchu a zastrčiť na nenápadné miesto vo vnútri.


osviezovac_v_aute.png

Monika Lešňovská
Zdroj www.auto.pravda.sk, www.wunderbaum.com, www.arnoldclark.com, www.feminity.zoznam.sk, www.drive.com.au,
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014