Toto by si mal vedieť o stieračoch na aute: Poruchy, údržba a starostlivosť

Poruchy stieračov sa môžu prejaviť rôznymi spôsobmi. Tie najčastejšie zahŕňajú preskakovanie, škrabanie, vibrácie, neúplné čistenie skla, nepravidelné pohyby stieračov alebo ich úplné odstavenie.

Sú zložené z niekoľkých častí a na ich fungovanie má vplyv rameno stierača, ktoré je pripojené k motorčeku a samotné stieracie lišty, ktoré sú vybavené gumovými lištami. Tieto gumové lišty sa starajú o odstránenie vody a nečistôt zo skla.

Poruchy stieračov sa môžu prejaviť rôznymi spôsobmi. Tie najčastejšie zahŕňajú preskakovanie, škrabanie, vibrácie, neúplné čistenie skla, nepravidelné pohyby stieračov alebo ich úplné odstavenie. Tieto problémy môžu byť spôsobené opotrebením gumových líšt, poškodením ramien stierača alebo poruchou motorčeka.

Preto ti odporúčame pravidelnú údržbu stieračov, ktorá zahŕňa kontrolu a čistenie gumových líšt, prípadne ich výmenu ak sú opotrebované. Dôležité je tiež skontrolovať a upraviť polohu stieračov, aby sa dosiahol optimálny dosah a čistenie skla. Pri väčších problémoch alebo podozrení na poruchu motorčeka, ramena vyhľadaj pomoc u automechanika.

Z akých častí sa skladajú stierače

Stierače sa skladajú z niekoľkých dôležitých častí, ktoré spoločne zabezpečujú ich správne a účinné fungovanie. Hlavné komponenty stieračov sú:

  1. Rameno: Pohyblivá časť stierača, ktorá drží a pohybuje stieracou lištou po sklenenom povrchu. Je zvyčajne vyrobené z kovu alebo plastu a umožňuje plynulý a presný pohyb stierača.
  2. Stieracia lišta: Je gumená časť, ktorá je pripevnená na konci ramena a má za úlohu odstraňovať vodu a nečistoty zo skla. Stieracie lišty sú k dispozícii v rôznych veľkostiach a typoch, aby sa presne prispôsobili tvojmu modelu auta.
  3. Mechanizmus stieračov: Má viacero rôznych pohonných a spojovacích dielov, ktoré umožňujú pohyb a ovládanie stieračov. Patrí sem napríklad stieračový motor, kĺby, spojky a držiaky.
  4. Stieračové ramená: Tieto diely sú často zložené z viacerých častí a zabezpečujú spojenie medzi stieračovým mechanizmom a stieracou lištou. Ich úlohou je presmerovať pohyb z mechanizmu na stieračový list.

vymena_stieracov.png

Viac o jednotlivých častiach:

Mechanizmus stieračov

Je dôležitou súčasťou, ktorý zabezpečuje ich plynulý pohyb a správne stieranie skla. Skladá sa z niekoľkých kľúčových častí, vrátane motorčeka, stieračových ramien a uchytenie stierača s tiahlami pohonu. Motorček je zodpovedný za pohyb stieračov a generuje potrebnú silu, ktorá sa prenáša na ramená stieračov. Tieto ramená sú potom pripevnené k stieracím lištám, ktoré zabezpečujú čisté a jasné výhľady. Uchytenie stierača s tiahlami pohonu zabezpečujú súčinnosť medzi jednotlivými časťami mechanizmu. Ak spozoruješ akékoľvek problémy s pohybom stieračov, bezodkladne ich skontroluj, alebo zver do rúk autoservisu. Údržba a pravidelná kontrola mechanizmu stieračov je dôležitá pre zabezpečenie ich správneho fungovania a tým pádom aj pre tvoj bezproblémový výhľad počas jazdy.

Rameno stierača

Jeho úlohou je pohybovať gumovou stieracou lištou cez povrch skla a odstraňovať vodu a nečistoty, ktoré by ti mohli brániť vo výhľade. Rameno stierača je väčšinou vyrobené z kovu alebo plastu a je spojené skrutkou alebo západkou s motorčekom a stieracou lištou. Jeho konštrukcia umožňuje presný a plynulý pohyb stieračov. V prípade, že sa rameno stierača poškodí alebo zablokuje, môže to mať za následok neefektívne stieranie skla alebo dokonca jeho poškodenie. Preto je dôležité pravidelne skontrolovať stav ramena stierača a v prípade potreby ho bezodkladne vymeniť. 

Gumená stieracia lišta

Je to tenký pružný pásik vyrobený z kvalitného gumového materiálu, ktorý sa pripevňuje na rameno stierača. Jej úlohou je zabezpečiť ti čistý a jasný výhľad. Pri správnej funkcii lišta tesne prilieha ku sklu a pri pohybe stierača odstraňuje všetky nečistoty z predného alebo zadného okna.

Guma, z ktorej je lišta vyrobená je neustále vystavovaná vplyvom počasia a preto stráca svoju pružnosť, vznikajú na nej trhliny a už tak nedolieha ku sklu. To vedie k nedostatočnému stieraniu, šmuhám alebo dokonca k poškodeniu skla.

Preto je dôležité pravidelne kontrolovať jej stav. Ak zistíš akékoľvek príznaky opotrebenia, trhlín, deformácie alebo stratu pružnosti, je čas na jej výmenu. Použi vždy kvalitnú náhradnú lištu, ktorá je určená pre tvoj model auta.

Pri výmene gumovej stieracej lišty dodržiavaj pokyny výrobcu a správne ju namontuj na rám stierača. Náš tip: Tvojim novým stieracím lištám pred montážou prospeje dôkladné očistenie skla.stierace.png

Správna starostlivosť o stierače je kľúčom k ich dlhej životnosti

Ako sme už spomenuli vyššie, interval výmeny stieračov by mal byť prispôsobený ich skutočnému stavu, nie podľa bežného odporúčania. Samozrejme, kvalita stieračov od výrobcu je dôležitá, no existuje niekoľko ďalších spôsobov, ako môžeš predĺžiť ich životnosť. Ak chceš svojim stieračom zabezpečiť dlhšiu životnosť a spoľahlivú funkčnosť, tieto odporúčania sa ti určite zídu:

  1. Ochraňuj ich pred extrémnymi teplotami. V horúčavách alebo mrazoch sú stierače vystavené extrémnym teplotným podmienkam. Snaž sa preto (ak je to možné) parkovať vozidlo na mieste chránenom pred priamym slnečným žiarením a mrazom, aby sa minimalizovalo opotrebenie gumových líšt.
  2. V zime pri čistení skla odstráň zamrznutý sneh najskôr pomocou metličky a škrabky. Gumičky sú veľmi citlivé na poškriabanie. Už jedno pretretie po hrubej vrstve námrazy môže nenávratne poškodiť gumičky a tiež motorček.
  3. Vyhýbaj sa stieraniu suchého skla, predídeš tak poškriabaniu gumičiek, najmä pri kontakte s nečistotami a vysušeným hmyzom zachyteným na ploche.
  4. Ak sú stierače primrznuté o sklo, neťahaj ich násilím. Môže to poškodiť gumičky, ktoré sú zodpovedné za správne stieranie.
  5. Dbaj na dostatočné a kvalitné náplne do ostrekovačov. V zime sa odporúča používať nemrznúcu zmes a mať v rezerve dostatok náplne.

Ak budeš dodržiavať tieto jednoduché tipy, udržíš tvoje stierače v skvelej kondícii a zabezpečíš, že ti budú vernými spoločníkmi pri čistení skla v akomkoľvek počasí.

stierac.png

Univerzálne stierače

Značka EinParts Automotive je synonymom pre spoľahlivosť a inováciu na automobilovom trhu už od roku 2007.

Okrem osvetlenia automobilov si z ich ponuky môžeš vybrať napríklad aj stierače, ktoré vďaka technológii MultiClip sadnú až na 99% vozidiel.

Nezmeškaj jedinečnú príležitosť. Získaj stierače do auta, ktoré ti sadnú od EinParts Automotive za výhodnú cenu. S naším expresným doručením budeš mať jasno na cestách rýchlo a bez zbytočného čakania.

Vyber si spoľahlivosť a bezpečnosť s EinParts Automotive




Tatiana Korčušková
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014