Svetový deň učiteľov aj v autoškolách

Určite si pamätáš na obdobie, keď si absolvoval kurz autoškoly na získanie vodičáku. Tvoj inštruktor bol pre teba dôležitým mentorom. Mal veľký vplyv na to, ako si sa naučil jazdiť. Keďže inštruktori autoškoly sú tiež učitelia, oslavujú Svetový deň učiteľov 28. marca.

Všetci sme raz začínali

V školskej lavici alebo za volantom, prvýkrát to nie je nikdy ľahké. Pre mnohých je prvá jazda v aute so svojim inštruktorom autoškoly dôležitým krokom na ceste k osobnej slobode a nezávislosti. Určite sa ti vybavia tvoje roztrasené kolená a oči priklincované na cestu. Váhal si nad každým svojim pohybom.

Práve inštruktor bol ten, kto ti pomohol získať istotu, zručnosti a vedomosti potrebné na bezpečné a zodpovedné riadenie auta. Školitelia a inštruktori autoškoly musia disponovať vedomosťami ohľadom pravidiel dopravy, cestnej premávky a postupom pri prvej pomoci. Tieto cenné vedomosti odovzdávajú budúcim vodičom.

Mal by si vedieť: Čo všetko musíš mať k dispozícii ako vodič. Skontroluj si povinnú výbavu v aute.

jazda_v_autoskole.pngAle tam sa to nekončí. Dobrý inštruktor, musí mať rýchle reakcie, trochu flegmatickú povahu a hlavne nervy zo železa. Aj keď, priznajme si, občas každý lektor strácal nervy pri našich nešťastných počinoch. Jeho trpezlivosť bola ťažko skúšaná začiatočníckymi chybami za volantom.

Napríklad zvukom hučiaceho motora bez pohnutia auta z miesta, vďaka zatiahnutej ručnej brzde. Alebo otázkou, kedy stlačiť spojku na preradenie rýchlosti. Ak si patril k tým šikovnejším, ušetril si svojmu školiteľovi autoškoly zopár šedín.

Práca inštruktora nie je jednoduchá. Výuka a oboznamovanie nových vodičov s pravidlami cestnej premávky, rozpoznávaním dopravných značiek a ďalších pravidiel a povinností dokáže potrápiť aj silnejšie povahy. 

Náš tip: Buď na ceste opatrný a nepreceňuj svoje schopnosti, zvlášť pri šoférovaní v nepriaznivom počasí

Inštruktori autoškoly niekedy riskujú svoje vlastné životy tým, že dávajú do ruky volant úplnému nováčikovi. Jednoducho sa to musíš naučiť. Bez toho, aby si absolvoval túto nie vždy jednoduchú skúsenosť, vodičský preukaz nezískaš.

Na Slovensku je pre učiteľov vyhradený Svetový deň učiteľov 28. marca. K nim by sme určite mohli zahrnúť aj inštruktorov. Tento dátum nie je náhodný. Je na počesť narodenia Jána Amosa Komenského, významného českého pedagóga, politika a teológa so slovenskými koreňmi. Narodil sa 28.3.

Vlastný sviatok inštruktorov autoškoly vo svete

Deň inštruktorov autoškoly je pomerne nový. Prvýkrát sa oslavoval v roku 2022.

Vo svete sa oslavuje 16.3. na počesť prvého vystaveného potvrdenia o absolvovaní skúšok na vedenie auta. Úspešne ju zvládol pán R.E.L. Beene vo Veľkej Británii práve 16.3 v roku 1935. Test bol v tom čase dobrovoľný.

prvy_vodicky_preukaz.png

Prvé potvrdenie o úspešnom absolvovaní testu na vedenia auta z 16.3. 1935 / Zdroj: www.motiondrivingschool.co.uk


Autá na cestách pribúdali. To bol dôvod, prečo ľudia uvítali, že vodič musí vedieť auto ovládať a je potrebné, aby poznal pravidlá cestnej premávky. Následne bolo vydávanie vodičského oprávnenia zavedené do bežnej praxe. Týchto vodičov bola potreba riadne zaškoliť. Takže inštruktori autoškoly boli čoraz viac potrební a nenahraditeľní. Prvé povinné testy pre získanie povolenia viesť auto boli zavedené v roku 1899 vo Francúzsku.

jazda_s_instruktorom.pngVedel si, že: 

  • Henry Ford nemal vodičský preukaz do svojich 56 rokov.
  • V roku 1935 bola úspešnosť pri skúške vodičského 63 %. Pre porovnanie, na Slovensku v roku 2023 to bolo 88 % (papierové testy).
  • Karl Benz, vynálezca moderného automobilu, dostal v roku 1888 od úradov písomné povolenie na prevádzku a vedenie svojho auta na verejných komunikáciách – vďaka čomu mal v podstate prvý vodičský preukaz.

Na záver

Jedným z najväčších komplimentov, ktorý môžeš dať svojmu inštruktorovi, je dodržiavanie pravidiel a bezpečná jazda. Výborným nápadom, ako si pripomenúť tento deň, je oprášiť si vedomosti cestnej premávky a možno sa aj niečo doučiť. 

Náš tip: Aby si mal lepší výhľad z auta pri šoférovaní, môžeš použiť vnútorné alebo vonkajšie prídavné zrkadlá.

nodicske_testy.png

Všetkým učiteľom, lektorom, školiteľom a aj inštruktorom prajeme krásny Svetový deň učiteľov.

S pomocou kníh sa mnohí stávajú učenými i mimo školy. Bez kníh nebýva učený nikto ani v škole.“ Jan Amos Komenský

Monika Lešňovská
Zdroj www.bezpecnecesty.cz, www.motiondrivingschool.co.uk, www.drivinginstructorday.com, www.daysoftheyear.com, www.citaty-slavnych.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014