Nešoféruj s mobilom v ruke. Riskuješ viac než vysokú pokutu.

V dobe technologického rozmachu je pre nás, obyvateľov digitálnej éry, takmer nemožné predstaviť si deň bez našich verných elektronických spoločníkov. V priemere sa každý z nás pozrie na obrazovku mobilu až 100 krát za deň.

Mobilný telefón je pre mnohých neoddeliteľnou súčasťou každodenného života. Používaš ho na komunikáciu, zábavu, prácu, a to nielen vo voľnom čase ale aj pri činnostiach, pri ktorých by si nemal.

Nadmerné používanie mobilu môže viesť k strate pozornosti, rozptýleniu a zníženej produktivite. Dôsledkom sú aj problémy so spaním a koncentráciou.

Nie je úplne v poriadku vždy a všade neustále kontrolovať displej. Sú situácie a miesta, kde by si mal používanie telefónu minimálne obmedziť. Nejde len o zdvorilosť, ale aj o bezpečnosť a kvalitu života.

Či už je to spoločná večera s rodinou, kde svoju pozornosť skutočne venuješ svojim blízkym. Alebo v zamestnaní, kde sa vyžaduje maximálne sústredenie - obsluhovanie strojov, manažérske pozície a ďalšie. Bez pochýb sem patria aj vodiči z povolania.

Ale aj pri vedení auta vo voľnom čase by si si mal odpustiť pohľady na obrazovku telefónu.

Pri šoférovaní je ideálne mobil úplne ignorovať. Prvoradé by pre teba malo byť sústredenie sa na jazdu, aby si v prípade potreby mohol pohotovo zasiahnuť. Rýchlou reakciou sa môžeš vyhnúť nárazu. Ustavičné sledovanie mobilu je rovnako nebezpečné ako hrať sa s odistenou zbraňou. 


zakaz_pouzivania_mobilu_pocas_jazdy.png

Aj tento rok je 6. február vyhradený pre Svetový deň bez mobilu. Toto je pre teba výborná príležitosť otestovať sa. Myslíš, že by si zvládol odložiť telefón na celý deň? 

Nadmerné kontrolovanie mobilného telefónu môže vážne ovplyvniť tvoju pozornosť a sústredenie. Zvlášť za volantom. To môže mať negatívny vplyv na tvoju bezpečnosť na cestách. Mysli na to, že každý pohyb očí preč z vozovky zvyšuje riziko nehody.

Je čas uvedomiť si to a urobiť krok k zmene aj vďaka Svetovému dňu bez mobilu. Pokús sa vyhnúť používaniu telefónu v aute už na stálo. Nebudeš tak riskovať vysoké pokuty a zákaz šoférovania. Taktiež nebudeš vystavovať seba ani ostatných nebezpečenstvu počas jazdy.

Keďže niektorí sa nevedia odtrhnúť od obrazovky svojho telefónu ani počas jazdy, bolo potrebné obmedziť jeho používanie aj zákonom.

Pokuta za používanie mobilu za volantom na Slovensku

Na Slovensku platí zákaz používania mobilného telefónu a podobných zariadení počas vedenia vozidla už od roku 2009.

Od 1. augusta 2022 vstúpila do platnosti novela zákona o cestnej premávke, ktorá priniesla niekoľko zmien.

Jednou z nich sú prísnejšie sankcie za používanie mobilu za volantom. Podľa zákona o cestnej premávke je povolené telefonovanie iba s pomocou handsfree, teda bezdrôtového slúchadla alebo reproduktora. 

Mať telefón v ruke počas šoférovania je neprípustné a trestné. Telefonovanie cez handsfree, čo je systém voľných rúk, je v aute v poriadku a povolený“ uviedla hovorkyňa MV SR Zuzana Eliášová

Ak ťa policajti pristihnú s mobilom v ruke, hrozí ti pokuta až 300 € a zákaz šoférovať až na dva roky. Pokuta sa môže uložiť v blokovom konaní na mieste, alebo v riadnom konaní na polícii. Sadzobník pokút nájdeš na stránkach ministerstva vnútra.

V blokovom konaní je pokuta:

  • 100 € v prípade úhrady do 15 dní
  • 150 € v prípade úhrady do viac ako 15 dní

V riadnom konaní je pokuta: 

  • 200 € v prípade úhrady do 15 dní
  • 300 € v prípade úhrady do viac ako 15 dní

Okrem toho ti môže byť odobratý vodičský preukaz na 1 až 24 mesiacov, podľa závažnosti priestupku.

Slováci a porušovanie zákazu používania mobilu za volantom

Podľa štatistík polície je používanie mobilu za volantom jedným z najčastejších priestupkov, ktoré vodiči na Slovensku robia. Len za prvých deväť mesiacov roku 2020 policajti prichytili s mobilom v ruke viac ako 11 600 vodičov. 


Najčastejšie hlavné príčiny vzniku dopravných nehôd na Slovensku 2022


nehodovost_slovensko.pngTo je mesačne v priemere takmer 1 300 ľudí, a teda asi 43 denne. A to sú len tí, ktorých kontroly na cestách zachytili. Skutočný počet vodičov, ktorí používajú mobil za volantom, je oveľa vyšší. 

Mal by si vedieť: Podľa prieskumu spoločnosti Vinci Autoroutes, ktorá sa zaoberá bezpečnosťou cestujúcich, telefón berie do ruky 78 percent vodičov, každý tretí telefonuje za jazdy pravidelne a každý piaty priznal, že posiela alebo číta textové správy či e-maily.

Vysoké pokuty kvôli mobilu za volantom v zahraničí

Česko

Od začiatku roka 2024 platia nové pravidlá pre vodičov v Českej republike. Ak sa vodič dopustí priestupku, môže mu hroziť až štyri body na vodičskom preukaze a pokuta v rozpätí od 2 500 Kč do 3 500 Kč (tj. približne 102 € - 143 €).  

A to nie je všetko. Ak niekto poruší pravidlá viackrát do roka, môže prísť o vodičský preukaz na 12 mesiacov, absolvovať psychologické testy a znovu absolvovať autoškolu.

V prípade, že vodič nie je spokojný s rozhodnutím a odvolá sa, môže mu hroziť ďalšia pokuta v rozpätí od 4 000 Kč do 10 000 Kč (tj. približne 163 € - 408 €). 

Rakúsko

Nové pravidlá so zvýšenými týkajúce sa telefonovania za volantom v Rakúsku sú v platnosti od 1. mája 2023. Namiesto predchádzajúcich 50 € bude prichytený vodič teraz platiť na mieste 100 € za používanie mobilu bez handsfree sady. Ak by sa priestupok s telefonovaním dostal do rúk dopravného inšpektorátu alebo by bol zachytený na policajnú fotografiu, môže sa pokuta zvýšiť na 140 €. V prípade, že pokutu nezaplatíš, hrozí ti aj trest odňatia slobody na 24 hodín. 

telefonovanie_pocas_jazdy.png

Len v roku 2022 bolo v Rakúsku udelených viac ako 130-tisíc pokút za telefonovanie alebo posielanie SMS za volantom. 

Mal by si vedieť, že ak používaš mobilný telefón ako navigačný systém, pamätaj, že ručné zadávanie adresy nie je povolené počas jazdy.  

Súčasne sa tiež zvyšuje pokuta za jazdu bez pripútania sa bezpečnostným pásom alebo na motorke bez prilby na 50 €, namiesto predchádzajúcich 35 €. Ak vodič nezaplatí pokutu na mieste, môže sa zvýšiť na 100 €. Prichytení vodiči majú pred sebou nielen finančné následky, ale aj možné občianskoprávne a trestnoprávne dôsledky, ktoré môžu ovplyvniť nároky na náhradu škody alebo poistné plnenie pri prípadnej nehode. 

Ako je to s pokutami v iných krajinách?

  • Pokuty za používanie mobilu za volantom v Chorvátsku sa pohybujú v závislosti od závažnosti priestupku. Pokuta sa pohybuje až do výšky 1 500 kun (HRK), čo je približne ekvivalent 200 €.
  • V Taliansku je táto sankcia o niečo vyššia, pričom pokuta sa pohybuje od 161 do 644 €.
  • Používanie telefónu za volantom vo Veľkej Británii je povolené len v prípadoch, keď je vozidlo bezpečne zaparkované, alebo v prípade núdze, kedy je potrebné okamžite kontaktovať tiesňovú linku. Porušenie tohto zákazu v Spojenom Kráľovstve sa trestá pokutou vo výške 200 libier, čo je približne 240 €. Telefonovanie handsfree je dovolené. 

Mal by si vedieť: Môžeš byť pokutovaný, ak počas obsluhy handsfree stratíš kontrolu nad vozidlom alebo si nevenoval jazde dostatočnú pozornosť.handsfree_v_aute.png


V iných európskych krajinách sú postihy nižšie. 

  • V Bulharsku sa vodiči, ktorí nevenujú pozornosť cestnej premávke kvôli telefónu, môžu stretnúť s pokutou len 50 leva, čo je približne 25 €.
  • Ešte nižšia pokuta platí v Lotyšsku, kde je súčasná pokuta iba 15 €. Avšak, v blízkej dobe sa očakáva zvýšenie minimálnej pokuty na 25 € v rámci novely, pričom horná hranica by sa mala zvýšiť na 100 €.

V každom prípade je však dôležité si uvedomiť, že právne predpisy sa môžu meniť a pokuty môžu byť rôzne v závislosti od konkrétneho priestupku a závažnosti situácie. 

Používanie mobilu za volantom je nebezpečné

Používanie mobilu za volantom výrazne zvyšuje riziko dopravnej nehody, pretože odvádza pozornosť vodiča od riadenia vozidla. Vodič, ktorý sa venuje mobilu, nesleduje situáciu na ceste. Nedodržuje bezpečný odstup, nereaguje na zmeny dopravných značiek, semafórov, chodcov, cyklistov a iných vozidiel.

Môže spôsobiť zrážku, vybočenie z jazdného pruhu, prejazd cez červenú, prekročenie rýchlosti a iné porušenia pravidiel. 

Zaujímavosť: Podľa štúdie z Kanady je pravdepodobnosť nehody 4x vyššia u vodiča, ktorý používa mobil za volantom, než u vodiča, ktorý sa sústredí na jazdu

Používanie mobilu za volantom je teda porovnateľné s jazdou pod vplyvom alkoholu alebo drog. nepozornost_pri_soferovani.png

Poď sa zapojiť 

Je viac dôvodov, prečo by si sa aj ty mal zapojiť do výzvy a 6. februára odložiť mobil. Či už chceš otestovať svoju pevnú vôľu alebo sa aspoň na jeden deň ´oslobodiť´ od hovorov z práce. Môže to byť náročné ale určite zo seba získaš dobrý pocit.

Používanie mobilného telefónu počas jazdy zvyšuje riziko dopravných nehôd. Dokonca aj krátke pohľady na displej môžu mať vážne následky. Svetový deň bez mobilu dáva príležitosť uvedomiť si, ako nás tieto malé zariadenia ovplyvňujú - aj pri bezpečnosti na cestách. Tak nezabudni byť opatrný a držať sa pravidiel.

Monika Lešňovská
Zdroj www.uniqua.sk, www.minv.sk, www.auto.pravda.sk, www.slov-lex.sk, www.zilinak.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014