Neodopieraj si dobrodružstvá na dvoch kolesách. Preprava bicyklov môže byť pohodlná a jednoduchá.

Na strechu? Na zadné dvere? Alebo na ťažné? Poradíme ti ako najlepšie prepraviť bicykle autom.

Nie každý má také šťastie, že si môže vybehnúť bicyklom rovno z domu na cyklotúru, a keď sa rozhodneš pre dovolenku na dvoch kolesách, potrebuješ odpoveď na otázku, ako prepraviť bicykle. Vtedy príde viac ako vhod nosič bicyklov na auto. Ale aj tento výber treba dobre zvážiť. Pri výbere bicyklového nosiča pre auto je dôležité zvážiť hneď niekoľko faktorov a prispôsobiť ich možnostiam a vlastnostiam tvojho auta.

Aké sú teda možnosti na prepravu bicykla?

Preprava na strešnom nosiči

Preprava bicyklov na streche je asi najbežnejším spôsobom. Je to jednoduché a šikovné riešenie, ktoré ti nezaberie priestor v aute ani v kufri.

carrack.png"

Pri kúpe strešného nosiča na bicykel je dôležité najskôr vedieť rozmery strechy auta, respektíve rozmery na štandardný nosič na streche, takzvaná záhradka. Nosič na bicykle sa upevňuje práve na štandardný strešný nosič (nosné lišty záhradky vedú bočne cez strechu auta a vytvárajú tak mostíky). Takže ak máš na streche 'záhradku', môžeš 'zasadiť' nosič na bicykle.

Pripojenie k streche je často slabým bodom nosiča, preto po namontovaní skontroluj či sú skrutky pevne dotiahnuté. Takto môžeš prepravovať aj viac bicyklov naraz, a to tak, že každý z nich bude upevnený v jednom nosiči samostatne. Najväčšou nevýhodou je posunutie ťažiska celého vozidla, čo sa odrazí na správaní auta počas jazdy a prejaví sa to aj na zvýšenej spotrebe paliva.

Ako upevniť bicykle, aby držali na nosiči?

Uchytenia na nosiči sa môžu líšiť avšak upínanie na spodnú rúrku bicykla je dostatočne bezpečné na to, aby celý bicykel stabilne držal na stojane (upevnenie do T drážky alebo pomocou U profilov).

V prípade prevozu viacerých bicyklov, využi priestor na streche čo najlepšie a upevni nosiče na bicykel striedavo, nie tesne vedľa seba.

Mysli na to, že pri nakladaní a skladaní budeš musieť nakláňať bicykle na strechu auta, takže musíš byť relatívne silný a vysoký.

Pri jazde nezabúdaj, že bicykle sú tam hore, aby cesta popod nízky priechod nebola drahá chyba.

roofcarrack.png"

Dobre si pozri nosnosť

Samotné nosiče nemajú veľkú hmotnosť. Sú vyrobené tak, aby boli stabilné, pevné ale zároveň ľahké (väčšinou ide o hliník v kombinácii s plastom). Avšak pri výbere si pozri nosnosť strechy auta a over si nosnosť samotného strešného nosiča, keďže do úvahy bude treba zobrať aj hmotnosť bicykla. Výrobcovia pri nosičoch zvyčajne uvádzajú maximálnu nosnosť.

Výhody:

  • môžeš prepraviť viacero bicyklov naraz
  • bicykle nezaberajú priestor v interiéri ani v kufri
  • cena nosičov je prijateľná
  • ak máš na streche namontovanú záhradku, stačí kúpiť už iba samotný nosič na bicykle

Nevýhody:

  • prevoz na streche auta môže zmeniť aerodynamiku a to môže viesť k zvýšenej spotrebe paliva
  • musíš dávať pozor na nízke mosty, priechody a prejazdy
  • pre útlejších ľudí môže byť naloženie/zloženie bicykla na strechu auta náročné

Tip od nás: Ak si vyberieš lacnejšiu variantu nosiča bez zabudovaného zámku, je dobré poistiť si bicykle proti krádeži jednoduchým lankovým zámkom.

Nosiče na bicykle na ťažnom zariadení alebo na piatych dverách

Tento spôsob sa stáva čoraz obľúbenejším. Ide o akýsi kompromis medzi prevozom na streche a v interiéri auta. Tieto nosiče bicyklov sú dobrou voľbou pre tých, ktorí uprednostňujú nenáročné nakladanie a vykladanie bicyklov, pretože nosiče upevnené na nízkej platforme si nevyžadujú zdvíhanie bicykla nad hlavu. Príjemnou správou je, že zvýšená spotreba paliva je zanedbateľná alebo žiadna. Taktiež otváranie do kufra auta nie je problém, pretože väčšina nosičov je so sklápacím systémom. Na trhu sú aj viacúčelové nosiče s možným rozšírením na prepravu boxu, rampy alebo snowboardu či lyží. To sa hodí pre cestovateľov, dobrodruhov ale aj pre rodiny s deťmi.

Nosiče na ťažné zariadenie

Je samozrejmé, že na tento typ nosiča je potrebné mať na aute ťažné zariadenie, pretože nosiče sa upevňujú na guľu.

carrack.png

Ďalšou dôležitou informáciou je vedieť aké máš maximum pre zvislé zaťaženie ťažného zariadenia:

  • 50 kg: max. pre 2 bicykle
  • 75 kg: max. pre 3 bicykle
  • 85 kg a viac: max. 4 bicykle

Sú 2 spôsoby upevnenia na ťažné zariadenie:

  • manuálne: napríklad pomocou skrutky ale aj iným manuálnym spôsobom (ekonomická trieda)
  • rýchlospojka systému so zámkom (vyššia trieda)

Pre zachovanie bezpečnosti je odporúčaná maximálna rýchlosť pre tento typ nosičov bicyklov je obvykle do 130 km/h.

Dostaneš sa vôbec do kufra?

Samozrejme, v ponuke sú aj nosiče pri ktorých je možné otvárať kufrové dvere. Ak je nosič správne nainštalovaný a nie je niečo, čo by bránilo otváraniu dverí. Niektoré nosiče majú mechanizmy, ktoré umožňujú sklopenie alebo vyklápanie, aby bolo možné otvoriť kufor.

Výhody:

  • priestor v kufri a interiéri auta ostáva nezmenený
  • prepravíš viacero bicyklov naraz
  • pomerne ľahká manipulácia pri nakladaní/vykladaní
  • malá, prípadne žiadna zvýšená spotreba paliva

Nevýhody:

  • vyššia cena
  • je nutné mať na aute ťažné zariadenie
  • bicykle sú bez ochrany pred počasím
  • výhľad dozadu z auta môže byť obmedzený

Nosiče na bicykle na piate dvere

Tento typ nosičov je určený pre autá so zadnými dverami (Hatchback, SUV, VAN), ale aj pre vozidlá typu sedan kde sa montujú na veko kufra Treba myslieť na to, že tento druh nosiča nie je univerzálny, preto nemusí sedieť na tvoj typ auta.

Náš tip: Pred tým ako vycestuješ do zahraničia, nikdy nie je na škodu pozrieť si vyhlášky ohľadom prepravy bicyklov, podmienok a obmedzení.

couplewithbikes.png


Preprava v kufri/interiéri auta

  1. Prevoz bicyklov priamo v interiéri auta je jednou z možností, ale nie je odporúčaná. Jedným spôsobom je vymontovať predné koleso bicykla a umiestniť ho do auta. Táto možnosť je prijateľná, ak cestujete vo dvojici a na kratšie vzdialenosti. Pri veľkých rodinných MPV modeloch by sa okrem 2-3 bicyklov mala zmestiť do auta s pasažiermi aj batožina. Avšak, pri menších autách je potrebné zohľadniť počet cestujúcich a množstvo batožiny. Ale pozor, bicykle nie sú navrhnuté na prepravu v stiesnených priestoroch a nebudú dostatočne zabezpečené v priestore auta. V prípade nehody sa nedostatočným upevnením stávajú z bicyklov nebezpečné projektily, ktoré môžu spôsobiť vážne zranenia pasažierom v aute. Preto je táto možnosť vhodná len v krajných a núdzových situáciách.
  2. Lepšou voľbou je kufor auta. Tu treba zohľadniť aký priestor môžeš využiť a či je nutné vymontovať predné koleso bicykla pre bezpečnú prepravu.

Pri preprave bicyklov v kufri či interiéri auta je vždy výhodou využiť aj zaisťovacie zariadenia, ktoré sa prichytávajú do vodiacich líšt zadných sedadiel alebo pomocou úchytiek v batožinovom priestore.

Náš tip: použi upevňovacie popruhy pre zabezpečenie proti pohybu

Čo teda zvážiť?:

Výhody:

  • bicykle sú chránené pred poveternostnými podmienkami, vandalizmom prípadne krádeži
  • žiadne alebo len minimálne náklady spojené s prepravou, pretože nie je nutné používať externé nosiče

Nevýhody:

  • si limitovaný priestorom, takže zvyčajne sa dajú v interiéri prenášať len 2 bicykle
  • vyžadujú upevnenie proti nechcenému pohybu
  • častokrát je nutné demontovať časti bicykla (napríklad kolesá), aby sa zmestil do kufra

Aby oddych na dvoch kolesách dopadol podľa tvojich predstáv, mysli v prvom rade na bezpečnosť. Aj správnym výberom nosiča na bicykle prispeješ k bezproblémovému prevozu, ušetríš si stresy a kopec nervov.

Monika Lešňovská
Zdroj www.slovakiabike.sk,www.cyclinguk.org
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014