Brzdové platničky: Vaše najčastejšie otázky zodpovedané

Určite aj tebe v hlave vŕtajú otázky ohľadom brzdových platničiek. Či sa do nich stále pridáva azbest, či sa recyklujú alebo prečo vlastne sa zohrievajú? Vy ste sa pýtali a my odpovedáme.

Sú brzdové platničky univerzálne pre všetky vozidlá?

Nie, platničky je nutné vyberať podľa presných parametrov pre konkrétne vozidlo. Takmer každý model vozidla má iný tvar. Materiály na trenie, z ktorých sú platničky vyrobené, sú tiež odlišné. Skoro každé vozidlo má rôzne požiadavky a výkonnostné schopnosti. 

Najväčšou chybou je myslieť si, že tieto diely patria k univerzálnym pre všetky automobily.

Ako si správne vybrať vhodné brzdové platničky ti poradíme v našom článku.

Od akých faktorov sa odvíja cena platničiek?

V cene je zohľadnený materiál, z ktorého sú vyrobené. Cena platničiek rastie, ak je napríklad výber materiálu zložitejší na spracovanie. 

V neposlednom rade je zahrnutý aj výskum a vývoj. Brzdové platničky vyžadujú veľa testovania a inžinierstva, pretože sú vytvorené pre konkrétne vozidlo. Výrobca brzdových platničiek investuje aj veľa času potrebného na vývoj, čo je taktiež jeden z faktorov ovplyvňujúci cenu.

Zohľadnené musia byť aj náklady na propagáciu a balenie. Čo sa týka konečnej ceny, nemusí platiť, že cenovo dostupnejšie platničky sú menej kvalitné.

Zlatou strednou cestou sú brzdové platničky od SUNRICH, kde výrobca pretavil 20 rokov úzkej spolupráce s rôznymi známymi spoločnosťami do svojej značky. Na trhu vystupujú už 6 rokov. Zloženie platničiek je bez ťažkých kovov, takže sú aj šetrné k životnému prostrediu.

Ak nejazdíš agresívne (brzda-plyn, brdza - plyn), môžu byť platničky od SUNRICH vhodným kandidátom pre tvoje auto. Za príjemnú cenu dostaneš prijateľnú kvalitu.

brzdove_platnicky_sunrich.jpg


Čo všetko je za procesom výroby alternatívy? Stačí výrobcom pri výrobe alternatív len skopírovať originálne brzdové platničky?

Nech by si sa snažil ako chcel, nikdy nespravíš tak nadýchané buchty ako tvoja babka len podľa obrázku. Tak je to aj s kopírovaním originálnych dielov platničiek - nie je možné ich len fyzickými meraniami a jednoduchým testovaním replikovať.

Výrobcovia vozidiel neponúknu predsa svoje dlhoročné znalosti, skúsenosti a celý svoj vývoj na podnose, aby boli použité pre výrobu alternatívy. Navyše musia byť certifikované a spĺňať certifikované normy.

Jednoduchý pohľad na proces výroby brzdových platničiek:

  1. Výber materiálov - na začiatku sa vyberú vhodné materiály pre platničky, ako napríklad keramika, karbónové vlákna alebo iné kovové zliatiny napríklad oceľ alebo hliník. Tieto materiály odolávajú dobre teplu a treniu.
  2. Tvarovanie a rezanie - vybraný materiál sa opracuje do želaného tvaru brzdovej platničky, teda rezanie alebo lisovanie.
  3. Vytvorenie brzdových drážok - na povrchu platničky sa vytvoria drážky, ktoré zvyšujú brzdné trenie tak, že zvyšujú plochu, ktorou pôsobia na kotúč.
  4. Upravenie povrchu - povrch sa ďalej rôzne upravuje, aby bola zlepšená životnosť a ochrana pred skorým odretím.
  5. Kontrola kvality - každá vyrobená platnička musí prejsť kontrolou kvality, aby sa zabránilo výrobných chybám.
  6. montáž prototypu do brzdového systému - hotové platničky sa namontujú a prebieha kontrola bezpečnosti
  7. Testovanie a doladenie - na záver sa celý brzdový systém testuje, vylepšuje, aby všetky komponenty spolupracovali a výsledok brzdenia bol čo najlepší.

Obsahujú brzdové platničky azbest?

Azbest je známy ako karcinogén a jeho použitie bolo v priebehu rokov vo veľkej miere regulované alebo úplne odstránené z mnohých výrobkoch. Avšak v minulosti sa azbest často používal v rôznych priemyselných výrobkoch. Kvôli svojim výborným vlastnostiam, a to odolnosti voči teplu a treniu sa používal aj na výrobu brzdových platničiek.

Použitie azbestu predstavovalo značné zdravotné riziko pre mechanikov a osoby vystavené prachu z brzdových platničiek.

Mnohé krajiny obmedzili alebo zakázali použitie azbestu v platničkách a iných výrobkoch, aby znížili zdravotný hazard.

Výrobcovia autodielov prešli na bezazbestové prímesi. Daj si však pozor, azbest sa môže nachádzať v starších vozidlách alebo v produktoch vyrobených v krajinách s menej prísnejšími predpismi.

Ak pracuješ so staršími vozidlami alebo vybavením, dodržiavaj primerané opatrenia pri manipulácii s brzdovými komponentmi.


brzdove_platnicky.png

Prečo sa brzdové platničky zohrievajú? 

Proces brzdenia vyvoláva trenie medzi platničkami a kotúčmi. Toto trenie produkuje teplo, ktoré sa prenáša na brzdový systém.

Teplota a rýchlosť zahrievania závisí od toho, ako prudko brzdíš, ako rýchlo jazdíš a aké ťažké je vozidlo. Auto spomalí alebo sa zastaví úplne, v závislosti akou intenzitou zašliapneš na brzdový pedál.

Brzdové platničky sú vyrobené z materiálov, ktoré majú schopnosť odolať vysokým teplotám. Pri brzdení sa platničky rýchlo zahrievajú a môžu dosiahnuť teploty až 500 °C.

Preto ich materiály sú navrhnuté tak, aby odolávali týmto vysokým teplotám a zachovali svoju účinnosť.

Avšak pozor na prílišné prehrievanie bŕzd - o tom sa môžeš dočítať v našom článku, kde sa dozvieš, na čo si dať pozor.

Dajú sa brzdové platničky recyklovať?

Staré brzdové platničky je možné recyklovať. Mnohé totiž v prímesi majú kovové časti vhodné na druhotné použitie, čo je ekologické riešenie. 

Ako vyzerá indikátor opotrebenia platničiek?

Je to malá lišta kovu - mnohé brzdové platničky majú zabudovaný tento indikátor opotrebenia.

Keď platničky doslúžia, táto lišta praskne a vytvorí zvuk, ktorý vodiča upozorní na potrebu výmeny platničiek. 

Väčšina nových áut je vybavená automatickým upozornením - na palubovke sa rozsvieti kontrolka v prípade, ak je platnička opotrebovaná a je potrebné ju vymeniť.


kontrola_opotrebenia_brzd.png

Sú keramické platničky skutočne vyrobené z keramiky? 

Aj keď sa nazývajú "keramické", nie sú vyrobené z klasického keramického materiálu. Skutočné keramické platničky by na brzdenie nefungovali. Miesto toho sú vyrobené z kombinovaných materiálov, ktoré obsahujú keramické častice. Tieto platničky sú však obľúbené pre ich dlhú životnosť a minimálne množstvo prachu.


Zvoľ si SUNRICH, zlatú strednú cestu medzi brzdovými platničkami.

Teraz si môžeš vymeniť svoje staré platničky za nové expresne rýchlo. Máme ich skladom a tak ti ich doručíme už do 24 hodín.

Nevieš, ktoré brzdové platničky ti budú pasovať? Nechaj to na nás, naši odborníci na infolinke 043 222 02 02 ti radi overia kompatibilitu s tvojim vozidlom pomocou VIN čísla.

Zabezpeč si ešte dnes nové brzdy od SUNRICH.


platnicky_sunrich.jpg


Monika Lešňovská
Zdroj www.tomorrowstechnician.com, www.theasbestosinstitute.com, www.firestonecompleteautocare.com,www.auto.hindustantimes.com
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014