Brzdové platničky: Ako správne vybrať a vymeniť tieto opotrebované diely

Pripomínaní, aká dôležitá je bezpečnosť na cestách azda nikdy nie je dosť. A ak sa jedná o bezpečnosť počas jazdy v aute ...

Pripomínaní, aká dôležitá je bezpečnosť na cestách azda nikdy nie je dosť. A ak sa jedná o bezpečnosť počas jazdy v aute, na prvom mieste sú to určite brzdy, ktoré musia byť v poriadku. Je síce fajn rozbehnúť sa, ale čo neubrzdíš, to proste neukecáš. V tomto článku sa zameriame viac na brzdové platničky.

Aká je úloha brzdový platničiek?

Platničky patria medzi hlavné komponenty kotúčových bŕzd a ich hlavnou úlohou je zabrzdenie a následné úplné zastavenie točivého pohybu kolies po tom ako zašliapneš brzdový pedál. Jednoducho povedané brzdové platničky sa vyvinutou silou pritlačia o brzdové kotúče a vďaka treniu postupne zastavia vozidlo.

Tento proces je ale v skutočnosti dosť náročný a je pri ňom vyprodukovaného množstvo tepla, ktorému musia platničky odolávať. Trenie povrchov týchto dielov spôsobuje ich postupné opotrebovanie a vďaka nemu bude potrebné pravidelné vymieňanie týchto častí. Moderné komponenty sú síce vyrábané z odolných materiálov, no aj tie majú svoju životnosť. 

Z akých materiálov sú zložené?

V dnešnej dobe je na trhu dostupných množstvo materiálov, z ktorých môžu byť brzdové platničky zložené. Každý typ má samozrejme svoje výhody aj nevýhody:

    • Polokovové – obsahujú minimálne 65% kovu a 35% zmesi uhlíka a anorganických materiálov. Vďaka tejto kombinácii dokážu efektívne odvádzať teplo, ale na druhej strane sú príliš tvrdé, čo zapríčiní rýchle opotrebovanie brzdového kotúča.

    • Nízkouhlíkovo oceľové – obsahujú organické materiály s prímesou kovu (max 30%). Majú výbornú tepelnú vodivosť, čo zabezpečí efektívne brzdenie, avšak nevýhodou je vyššia cena.

    • Organické – obsahujú vlákna kevlaru, skla, uhlíka a maximálne 15 % kovu. Vďaka tomuto zloženiu sú mäkké, tiché a chránia aj kotúč. Nie sú však vhodné pre agresívny štýl jazdy.

  • Toto šetrné zloženie si zvolila aj značka SUNRICH. Ťažké kovy v zložení boli nahradené kevlarom, a tak šetria nielen tvoje kotúče ale aj životné prostredie.

    • Keramické – obsahujú keramické vlákna, neželezné kovy a syntetickú gumu. Ideálna voľba pre športový typ jazdy. 

Aké sú intervaly výmeny?

Tieto brzdové komponenty sa menia podľa opotrebovania, takže sa nedá s presnosťou určiť, kedy je potrebná výmena. Dôležité je sledovať správanie auta pri brzdení a odporúčania od výrobcu. V moderných autách sa vďaka snímačom môžeš stretnúť s presným hlásením, kedy je potrebné tieto komponenty vymeniť. Samozrejme intervaly výmeny závisia aj od štýlu tvojej jazdy. 

Príznaky opotrebovania brzdových platničiek

Medzi bežné príznaky patrí:

    • Pískanie: brzdové platničky bývajú vybavené špeciálnym kovovým komponentom. Keď dôjde k jej opotrebovaniu tento komponent sa odhalí, začne sa trieť o kotúč a pri brzdení vydáva piskľavý zvuk. 

    • Viditeľné opotrebovanie: to, že končí životnosť tvojich brzdových platničiek dokážeš skontrolovať aj vizuálne. Pomedzi disky je možné nahliadnuť na brzdový strmeň, kde sú uložené platničky. Ak na nich neostáva viac ako 2-3 mm materiálu, je nutná ich okamžitá výmena.

    • Ťahanie do strany pri brzdení: Ak pri brzdení cítiš, že auto citeľne ťahá do strany, môžu mať brzdy na jednej strane auta nejaký problém. Môže ísť aj o opotrebované platničky, preto ak pociťuješ tento problém nechaj si bezodkladne skontrolovať brzdy v servise. 

Môžeš sa pustiť do výmeny sám?

Samozrejme, že môžeš. Nejedná sa o náročnú opravu a stačí ti len trochu zručnosti a potrebné náradie. Celá výmena ti nezaberie veľa času, samozrejme ale závisí od toho, či si skúsený, alebo začiatočník. 

Ak si zvolíš platničky od značky SUNRICH v balení nájdeš nielen šrauby, mazivo a rukavice ale aj návod na jednoduchú výmenu.

Tip od nás:

    • Brzdové platničky meň vždy ako komplet sadu na náprave. Zabezpečíš tak efektívnejšie brzdenie. Na jednom kolese sú dve platničky, to znamená, že k výmene budeš potrebovať celkovo 4 platničky.

    • Po výmene nemusíš brzdy odvzdušniť. Počas výmeny totižto nenarušíš tesnosť systému.

Ako si vybrať brzdové platničky?

Na jeden model auta existuje viacero typov brzdových platničiek. Napriek svojmu rovnakému tvaru sa ale odlišujú zložením, brzdným účinkom, hlučnosťou, prašnosťou a samozrejme aj cenou. Brzdové platničky si vyber na základe toho akým štýlom jazdíš a v akom prostredí. Ak potrebuješ poradiť s výberom, sme tu pre teba a naši odborníci ti poradia na infolinke 043 222 02 02 alebo on-line chate.

Ak nejazdíš agresívne (brzda – plyn, brzda – plyn) môžeš si vybrať brzdové platničky od značky SUNRICH. Nefarbia kotúč, nepískajú a ich zloženie neobsahuje ťažké kovy, takže sú šetrné aj k prírode. Za nízku cenu dostaneš prijateľnú kvalitu. Naopak ak zvykneš jazdiť športovým štýlom, jazda si vyžaduje kvalitnejšie a odolnejšie materiály brzdových platničiek.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014