Tankujete palivo "na poslednú chvíľu"?

Nie celkom rozumné riešenie...

NECHÁVATE TANKOVANIE NA POSLEDNÚ CHVÍĽU? ROBÍTE CHYBU.


Väčšina vodičov jednoducho natankuje plnú nádrž a vyjazdí ju na doraz, iný si zasa nemôžu z finančných dôvodov takýto luxus dovoliť. Preto tankujú v nižších sumách a hladina paliva sa preto často krát nedostane vyššie, ako na štvrť nádrže. Ide však o chybu ktorá vás môže pripraviť o stovky eur.



Podľa rôznych testov je najideálnejšie mať v nádrži minimálne štvrtinu jej kapacity. Dôvod je jednoduchý: ukazovatele zostatku paliva ani v dnešnej dobe nie sú presné a navyše vyhodnocujú údaje z jazdy za posledné desiatky či dokonca stovky kilometrov. Ak teda jazdíte dlhú trasu v kľudnom tempe a zmeníte spôsob jazdy na agresívnejší, celkový dojazd sa môže znížiť až na jednu tretinu pôvodne zobrazovaného údaju. To môže mať za následok úplné vyčerpanie paliva čím trpí nie len samotný motor ale taktiež katalyzátor. Ten môže neskôr vyžadovať servisný zásah a dokonca aj výmenu.



V ohrození je taktiež palivové čerpadlo, ktoré pri svojej práci využíva benzín alebo naftu ako svoju chladiacu kvapalinu. Pri nasávaní vzduchu miesto paliva je chladenie nefunkčne a teda hrozí jeho poškodenie.

Najmä v starších vozidlách sa zasa môžu usadeniny z palivovej nádrže dostať do palivového filtra, čerpadla či priamo až do motora.

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014