Kontrolka dobíjania – čo signalizuje?

Nasadneš do auta, otočíš kľúč v zapaľovaní a na palubnej doske sa rozsvieti tá malá, no významná kontrolka v tvare batérie. V tomto okamihu si začneš lámať hlavu otázkou, ako čo najlepšie zasiahnuť.

Mnohí vodiči často nevenujú pozornosť rozsvieteniu kontrolky a odignorujú ju. Pritom dôležitosť tohto symbolu nemožno podceňovať. Reč je o kontrolke dobíjania. Varuje pred možnými problémami v dobíjacom systéme auta. Venuj potrebnú pozornosť rozsvieteniu tohto symbolu a určite neodkladaj riešenie dôvodu svietiacej signalizácie.

Prečo svieti kontrolka batérie?

Za rozsvietením kontrolky dobíjania môže byť viacero príčin. Od chybnej batérie, poškodenej kabeláže až po preťaženie príslušenstvom.

Medzi najčastejšie príčiny rozsvietenia kontrolky dobíjania patria:

1. Vadná batéria

Výkon autobatérie je ovplyvnený aj teplotou. Počas horúcich dní môže dôjsť k zvýšenému odparovaniu elektrolytu. To ovplyvňuje kapacitu batérie a skracuje jej životnosť. Naopak, nízke teploty spomaľujú chemické procesy vo vnútri batérie, čo znižuje jej schopnosť dodávať potrebnú energiu. 

Pre optimálny výkon a dlhú životnosť batérie sú vhodné mierne teploty. Autobatéria najlepšie funguje pri teplotách v rozmedzí 20-25 °C. Pokiaľ auto parkuješ v garáži, výdrž autobatérie nie je ovplyvnená počasím.

Štandardne má autobatéria životnosť zhruba 3 až 5 rokov. S postupujúcim starnutím a opotrebením hrozí, že elektródy vo vnútri batérie sa môžu lámať alebo môže dôjsť k úniku elektrolytického roztoku. To môže spôsobiť zníženie napätia batérie a celkový pokles jej výkonu.

V prípade vybitia batérie môže napätie klesnúť až na nulu. Keď dôjde k jednej z týchto udalostí, rozsvieti sa kontrolka dobíjania na palubnej doske, slúžiaca ako varovanie možnej vady alebo upozornenie na vybitú batériu.

porucha_na_aute.png

Hlavné signály, ktoré naznačujú, že autobatéria začína vykazovať známky únavy

  • SVETLÁ A ELEKTRONIKA - Batéria napája všetku elektroniku v aute, od svetiel až po rádio a palubný počítač. Ak batéria nedokáže utiahnuť chod elektroniky, ktorú si mal bežne zapojenú a veľmi rýchlo sa vybíja, je čas na jej výmenu.  

Mal by si vedieť: Čím viac elektronických zariadení používaš, tým rýchlejšie sa batéria vybíja.

  • ROZSVIETENÁ KONTROLKA MOTORA - Kontrolka motora môže signalizovať rôzne problémy, vrátane opotrebovanej autobatérie. Odporúča sa skontrolovať stav batérie u mechanika, aby si zistil, či funguje správne. Ak nie, mala by byť vymenená za novú.
  • NEPRÍJEMNÝ ZÁPACH - Poškodená batéria alebo vnútorný skrat môžu spôsobiť únik plynu. Pri otvorení kapoty ťa na únik upozorní zápach podobný hnilému vajcu. V takom prípade by sa batéria mala okamžite vymeniť.
  • ZHRDZAVENÉ KONEKTORY - Hrdza na kovových častiach batérie vyzerá ako biela popolavá látka. Takto zanesené svorky môžu spôsobiť problémy s napätím a štartovaním auta.
  • STARÁ BATÉRIA - Chladné počasie, vyššia spotreba energie elektronikou a spôsob jazdy ovplyvňujú životnosť batérie. Autobatéria podlieha opotrebeniu, preto je nutné ju v prípade potreby vymeniť.

Ako skontrolovať autobatériu

  • Na meranie stavu autobatérie môžeš použiť voltmeter.
  • Vypni auto a uisti sa, že všetky elektronické zariadenia sú vypnuté.
  • Pripoj červený kábel voltmetra na kladný pól batérie (označený "+") a čierny kábel na záporný pól (označený "-").
  • Voltmetrom zmeraj napätie batérie.
  • Pri správne fungujúcej batérii by malo byť napätie okolo 12,6 voltu (pri nezaťaženej batérii).
  • Ak je napätie nižšie ako 12,4 volta, batéria sa môže ľahko vybiť a potrebuje výmenu alebo dobitie. 
  • Ak je napätie nižšie ako 12 voltov, batéria je pravdepodobne vybitá a potrebuje núdzové nabíjanie alebo výmenu za novú.

V prípade vybitia si môžeš poradiť s opätovným nabitím batérie pomocou nabíjačky alebo štartovacím boxom pre batérie. U nás nájdeš široký výber nabíjačiek a boxov. Ich pomoc oceníš hlavne v zimnom období, keď ťa neprekvapí náhle vybitie batérie počas silných mrazov.


multimeter.png


Ak potrebuješ vymeniť starý typ autobatérie za nový, mysli na správny výber. Batéria nie je univerzálna pre všetky modely áut. Preto, ak je nutné vymeniť autobatériu, vyhľadaj vhodný model podľa motorizácie tvojho auta. 

Náš tip: Životnosť batérie môžeš predĺžiť, ak ju ochrániš pred nepriaznivým chladným počasím. Výborným riešením je preto obal na autobatériu.

2. Poruchy Alternátora

Alternátor sa stará o dobíjanie batérie v aute. Keď dôjde k poruche alternátora, batéria nedostáva potrebné napätie na efektívne dobíjanie, alebo naopak, môže byť vystavená nadmernému napätiu. Všeobecne je pre optimálnu funkciu ideálne nabíjacie napätie v rozmedzí medzi 13,6 a 14,6 Voltov. Ak je alternátor poškodený alebo opotrebovaný, pravdepodobne produkuje napätie mimo tento rozsah.

3. Roztrhnutý remeň alternátora

Remeň alternátora, známy aj ako klinový remeň, zohráva dôležitú úlohu pri prenose energie generovanej kľukovým hriadeľom. Remeň poháňa alternátor, ktorý je zodpovedný za dobíjanie batérie. Ďalej je zodpovedný za pohon systému klimatizácie, posilňovača riadenia a ďalšieho dôležitého príslušenstva v aute. Pravidelným používaním sa môže remeň opotrebovať a prejavia sa známky poškodenia. Bežnými znakmi opotrebovania remeňa sú napríklad trhliny, ryhy alebo úplné pretrhnutie.

porucha_remena.png


Ako rozpoznať, že je problém s remeňom?

Prvým znakom môže byť nefunkčná klimatizácia. Roztrhnutý remeň prestane poháňať chladiaci systém. Taktiež sa môže rozsvietiť kontrolka dobíjania na palubnej doske. To naznačuje, že batéria auta nie je nabíjaná v dôsledku neúčinného alternátora. V takom prípade je dojazd auta obmedzený kapacitou batérie. Ak klinový remeň povolí alebo praskne, určite neodporúčame pokračovať v jazde ďalej. Tvoja cesta by mala smerovať do najbližšieho autoservisu.

Pretrhnutý remeň alternátora nielenže bráni efektívnemu dobíjaniu batérie, ale ovplyvňuje aj pohon ďalších kľúčových systémov v aute. Táto situácia si vyžaduje okamžitú výmenu dielu.

Náš tip: Pri sezónnej údržbe auta, prípadne pri výmene iných dielov využi prístup a skontroluj stav remeňa a alternátora. Pri štarte a počas jazdy si všímaj správanie a zvuky, ktoré idú z motora. Ak počuješ pri štartovaní piskľavý zvuk, môže to byť spôsobené práve dosluhujúcim remeňom. 

4. Zhrdzavené svorky batérie

Svorka batérie, známa tiež ako batériový pól, môže byť vystavená hrdzaveniu v dôsledku rôznych faktorov. Za vytvorením hrdze na svorkách môže byť únik elektrolytického roztoku, prítomnosť vodíka z ventilácie a vlhkosť. Teplo produkované motorom môže prispieť k urýchleniu usádzania hrdze na svorkách autobatérie.

Hrdza vytvára izolačnú vrstvu na povrchu svoriek. Takto znečistené svorky sa stávajú neefektívnym vodičom pre prenos elektriny. Zlá elektrická vodivosť v dôsledku usadenej hrdze môže spôsobiť problémy s dobíjaním. To môže viesť k nízkej účinnosti dobíjania batérie alebo až k úplnej strate vodivosti. Ako varovanie o chybe v dobíjaní sa rozsvieti kontrolka.

Náš tip: Pri dopĺňaní bežných kvapalín alebo sezónnej údržbe, nezabudni skontrolovať aj stav svoriek batérie.

Pravidelná kontrola a údržba svoriek autobatérie, odstránenie korózie môžu predísť týmto problémom a zabezpečiť optimálny chod elektrického systému v tvojom aute.

5. Poškodené káble

Káble batérie prenášajú energiu z batérie do celého auta. Ak dôjde k poškodeniu alebo zhoršeniu stavu kabeláže, môže to spôsobiť prerušenie prúdu elektriny. Dbaj na to, aby bol kábel batérie správne pripojený. Nesmie byť príliš voľný ani príliš utiahnutý okolo pólu batérie. Aj nesprávne uchytenie totiž môže negatívne ovplyvniť nabíjanie.

Pozor na opotrebovaný alebo poškodený kábel. Systém kontroly zaznamená a vyhodnotí chybu v kabeláži, čo má za následok rozsvietenie kontrolky dobíjania. Pravidelná kontrola káblov a včasné opravy môžu predísť vážnejším komplikáciám.

autobateria.png

6. Preťaženie príslušenstvom

Auto je často vybavené rôznymi doplnkovými komponentmi ako sú subwoofery, pomocné osvetľovacie zariadenia a ďalšie. Tieto prvky kladú vysoké nároky na spotrebu elektrickej energie. O zabezpečenie dostatku elektriny sa stará alternátor. Avšak, tento istý alternátor má aj úlohu dobíjať autobatériu.

Problém vzniká, keď príliš veľa príslušenstva naraz odoberá energiu z alternátora. Tým dochádza k obmedzeniu schopnosti efektívne dobíjať batériu. V autobatérii postupne klesá úroveň energie. Ak tento stav trvá dlhšie, na palubnej doske sa rozsvieti kontrolka dobíjania ako upozornenie na slabý výkon autobatérie.

diagnostika_v_autoservise.png

Táto signalizácia slúži ako upozornenie vodičovi na nedostatočné dobíjanie batérie, čo môže mať za následok problémy s elektrickým systémom auta. Správna údržba a rovnomerné využívanie príslušenstva môžu pomôcť udržať optimálne fungovanie dobíjacieho systému.

Okrem spomínaných šiestich bežných príčin existuje celý rad ďalších možných dôvodov, prečo by kontrolka na palubnej doske mohla svietiť.

 Medzi tieto ďalšie faktory patrí:

  • Vypálená poistka, ktorá môže spôsobiť skrat v elektrickom systéme auta.
  • Regulátor napätia udržiava konštantné napätie privádzané k batérii. Jeho porucha môže viesť k nesprávnemu dobíjaniu batérie.

Je dôležité vziať do úvahy tieto ďalšie faktory, pretože každý z nich môže mať výrazný dopad na správne fungovanie dobíjania.

kontrolka_dobijania.png

Čo robiť, keď svieti kontrolka batérie?

  • Zníž spotrebu elektriny vypnutím elektrických zariadení, čo predĺži dojazd predtým, než sa autobatéria vybije.
  • Skontroluj batériu, svorky a kabeláž.
  • Ak kontrolka dobíjania svieti a príčina nie je zjavná, je potrebné čo najskôr konzultovať túto signalizáciu s odborníkom na autoelektroniku. Profesionáli v autoservise vedia problém identifikovať, navrhnúť vhodný spôsob riešenia a prípadne aj opraviť nefunkčný diel.

Záver

Rýchla a odborná reakcia na svietiacu kontrolku dobíjania ti nielen ušetrí náklady na náhradné diely, ale tiež zabezpečí bezpečnú a spoľahlivú jazdu. Ignorovanie varovných svetiel môže viesť k vážnejším problémom, ktoré by mohli spôsobiť zlyhanie systému dobíjania. Alebo horšie, motor by nenaštartoval vôbec. Buď preto obozretný a rozsvietenú kontrolku dobíjania nenechaj bez povšimnutia.

Monika Lešňovská
Zdroj www.bmwklub.sk, www.raypcb.com, www.autonationmobileservice.com, www.cars.com
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014