Homokinetický kĺb a jeho funkcia

V prípade zanedbania tejto výmeny hrozí poškodenie...

Homokinetický kĺb slúži na prenos otáčok hriadeľom v rôznom uhle, pri zachovaní konštrukčnej rýchlosti. Používa sa na hnacej náprave aj na nápravách s nezávislým zavesením kolies. K jeho správnej funkčnosti je potrebné zabezpečiť dostatočné mazanie a zabrániť nečistotám dostať sa k nemu. Na to slúži manžeta, ktorá diel chráni pred prachom a vodou. V prípade pretrhnutia alebo iného poškodenia manžety je potrebné ju neodkladne vymeniť. 



V prípade zanedbania tejto výmeny hrozí poškodenie kĺbu, ktoré sa prejavuje hlasným búchaním a praskaním pri otáčaní volantom. To môže postupne viesť až k úplnému rozpadnutiu kĺbu, preto je odporúčané kontrolovať stav dielu a manžiet aspoň vizuálne.



Homokinetické kĺby poznáme:


Zdvojený kardanový kĺb – Ide o najjednoduchší homokinetický kĺb. Dokáže preniesť veľké množstvo krútiaceho momentu a využíva sa najmä v nákladných vozidlách.


Guličkový kĺb – Je momentálne najvyužívanejší v osobných automobiloch na prednej náprave. Jeho výhodou sú hlavne rozmery a veľký uhol medzi hnaným a hnacím hriadeľom.


Tripoidný klb – Používa sa najmä ako vnútorný kĺb poloos. Jeho výhodou je menší uhol a možnosť pohybu v ose unášača.



Vyskúšajte si vyhľadať homokinetický kĺb pre Vaše vozidlo rýchlo a jednoducho :

Autodielygafa.sk
Zdroj Autodielygafa.sk
Publikované Autodielygafa.sk
Zdieľať na Facebooku
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014